22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

İlk kadın emniyet müdürü öldü

TÜRKİYE'NİN İLK KADIN EMNİYET MÜDÜRÜ ÖLDÜ

Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü Şerife Feriha Sanerk, Antalya'da kızının evinde hayatını kaybetti. Sanerk'in cenazesi yarın toprağa verilecek.

Antalya'da, emekli emniyet müdürü kızı Nurdan Canca ve yine emekli emniyet müdürü damadı Natık Canca'nın yanında kalan Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü 87 yaşındaki Şerife Feriha Sanerk, dün gece kızının evinde televizyon izlerken hayatını kaybetti. Kızının Döşemealtı İlçesindeki villasında hayata gözlerini yuman Sanerk'in cenazesi, yarın Muratpaşa Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Uncalı Kent Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Şerife Feriha Sanerk, görev yaptığı

yıllarda çok sayıda yabancı dergi ve gazeteye haber olmuştu.

Sanerk'in anne mesleğini seçen kızı Nurdan Canca da Türkiye'nin iki kadın il emniyet müdüründen biri olarak Yalova Emniyet Müdürlüğü yaptı.

ŞERİFE FERİHA SANERK

İzmir'de, 1 Temmuz 1923 tarihinde doğdu. 1945 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'ne girdi. Dört yıl boyunca okulun tek kız öğrencisi olan Sanerk, 1951'de kaymakamlık kursuna girip kazandı ancak kadın olduğu için ataması yapılmadı. İçişleri Bakanlığı'nın başka bir birimine Emniyet Genel Müdürlüğü emrine komiser muavini olarak atandı. Emniyet teşkilatına giren Sanerk, 1953 yılında emniyet müdürlüğü rütbesine yükseldi. Ancak yine kadın olduğu için emniyet müdürü olamayacağı bildirildi.

Hukuki mücadele başlatan Şerife Feriha Sanerk bu mücadeleyi kazanarak aynı yıl Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü oldu ve kendisinden sonra bu mesleğe girecek tüm kadınların önünü açtı. 1974 yılında emekli olan iki kız çocuğu annesi Feriha Sanerk, Antalya'ya yerleşmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2010 Cumartesi 15:28:00
Güncelleme :20 Kasım 2010 Cumartesi 19:43:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?