1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

IPCC 30. oturumu yapıldı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de kuraklık ve hava kirliliğine karşı çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 30. Oturumu Antalya'da gerçekleştirildi. Antalya Lara'da Miracle Otel'de yapılan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 30. Oturumu'na, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, IPCC Başkanı Dr. Rajendar Pachuari, IPCC Sekreteri Renate Christ, Dünya Meteoroloji Örgütü Temsilcisi Geofrey Love, UNEP Temsilcisi Peter Gilruth, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası Yetkilisi Florin Vladu ve çok sayıda davetli katıldı.

IPCC Üst Düzey Delegasyonu ile Çevre ve Orman Bakanlığı Delegasyonu Tanışma Toplantısı öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Çevre ve Orman BakanıVeysel Eroğlu, şöyle konuştu: "Oturumun Türkiye'de gerçekleşmesi BM iklim değişikliği anlaşmasına taraf olan ve Kyoto protokolüne taraf olmamız ülkemiz açısından önemlidir. Bu toplantının ülkemizde yapılması da bunun göstergesidir. IPSS 30. Oturumu'nda iklim değişikliğiyle ilgili küresel çerçevede oynadığımız rol görüşülecektir. Bunu özellikle söylemek istiyorum."

Panelin küresel mücadeleye büyük bir yarar sağladığını anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "Marakeş'te yapılan toplantıda Türkiye'nin şartlarınında dikkate alınması belirtilmişti. Türkiye gelişmekte olan bir ülke, kişi başına emisyonları diğer ülkelere göre çok düşük. Dolayısıyla Türkiye gelişmekte olan bir ülkedir ancak bu demek değildir ki biz bu konuda mücadele etmeyeceğiz."

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti sırasındaki çevreci açıklamalarını da değerlendiren Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevre ile ilgili verdikleri beyanları gerçekleştirirler ise ben mutlu olacağım. Çünkü bildiğiniz gibi emisyonların çoğunu Amerika veriyor. Onlardan da böyle bir çalışma bekliyoruz."

KÖMÜR KEYFİ OLARAK DAĞITILMIYOR

Seçim öncesi dağıtılan bedava kömürlerin hava kirliliğine yol açtığı iddiaları hakkında da konuşan Eroğlu, "Kömür keyfi olarak dağıtılmıyor" dedi.
Türkiye'de ekonomik durumu iyi olmayan insanlar olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu vatandaşlara destek maksadıyla kömür veriyoruz ve bakanlık olarak bunların standartlarını takip ediyoruz. Nitekim yaptığımız çalışmalarda bunun fazla bir etkisi olmadığını, kömürlerin ısınmak için kullanılan yakıtların cuzi bir bölümünü oluşturduğu görülmüştür. İhtiyaç varsa her zaman dağıtırız. Gönül ister ki ekonomik seviyemiz iyi olsun kimseye kömür dağıtmayalım, hedefimiz de bu zaten. Milli geliri 15 bin dolara çıkarmak istiyoruz. Ekonomik kriz yıl sonunda etkisini azaltacak. Zaten Türkiye'de banka sistemi de çok kuvvetli. Dolayısıyla ihtiyaç kalmazsa kömür dağıtılmaz."

ÇEVRE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Türkiye'de kuraklık ve hava kirliliğine karşı çalışmaların devam ettiğini belirten Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmalar devam ediyor. Bilimsel olarak su sıkıntısı olmaması için 2040 yılına kadar su tebliğ eden planları hazırladık. Katı atık, ağaçlandırma, toplu taşımaya önem veriyoruz. Trafikten kaynaklanan emisyonları azaltmak için çalışıyoruz. Şu an kullanım oranlarının yüzde 20'lerde olan su kaynaklarında bu oran dört yıl sonra yüzde 80 oranında olacak. Hidrojen araştırmaları ise devam ediyor. Araştırmalar sonucunda hidrojenle çalışan taşıtlar yakında İstanbul'da uygulanacak. Konuyu biliyoruz ve yakınen takip ediyoruz. En kötü şartlarda bile Türkiye'nin buna hazırlanması için çalışmalarımız devam ediyor.Türkiye bu konuda dünyaya örnek olacak çok ciddi çalışmalar yapıyor."

ÖNEMLİ TOPLANTI

IPCC Başkanı Prof. Dr. Rajendar Pachuarı, Antalya'da olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek sözlerine başladı. Bu kadar güzel bir yerde daha önce bulunmadıklarını anlatan IPCC Başkanı Prof. Dr. Rajendar Pachuarı, şöyle konuştu:

"Bu çok önemli bir toplantı. Bu toplantı bizim 5. denetleme raporunun başlangıcını oluşturuyor. Çünkü bu çok önemli bir rapor. Çünkü Kopenghag'da küresel iklim değişikliği ile ilgili önemli tedbirler alacağız. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerin mümkün olduğunca çabuk acil önlem alması gerekiyor. Türkiye şu anda çok anlamlı bir konumda. Çünkü siz doğu ve batı arasında bir köprüsünüz. O nedenle bence Türkiye belki de iklim değişikliğinle başa çıkmak için yapılacak eylemlerin laboratuvarı haline gelebilir. ABD artık küresel toplumla iklim değişikliğiyle ilgili bir araya geliyor ve bir liderlik rolü üstlenmek istiyor. Ancak bu kolay olmayacak. Kongreyi kendisi tarafına çekmesi gerekecek. Obama yönetimi bu konuda ileriye gitmek istiyor. Sayın bakan haklı, Kyoto sona ermek üzere."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 13:15:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?