21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

İP'den, Rum Patriği 1. Bartholomeos'a tepki !

İşçi Partisi (İP) Antalya İl Başkanı Adil Arslan, 4-7 Aralık tarihleri arasında Demre İlçesi’nde gerçekleştirilecek 3. Noel Şenlikleri’ne katılmak için Antalya’ya gelecek olan İstanbul Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos’a tepki gösterdi.

Bugün öğle saatlerinde parti binasında basın açıklaması düzenleyen İl Başkanı Arslan, "Bartholomeos, Antalya’dan defol" dedi.

5-6 Aralık tarihlerinde Demre’deki Aya Nikola Kilisesi’nde iki ayin yönetecek olan Rum Patriği hakkında ağır eleştirilerde bulunan Arslan, "Ayin sonrasında patrik bir konuşma yapıp, tüm dünyaya barış mesajı verecekmiş. Bilindiği gibi Bartholomeos ekümenlik iddiasındadır. İstanbul merkezli bir dünya liderliğine soyunmuştur. Bu Lozan’ın tasfiyesi anlamına gelmektedir. AK Parti iktidarı bu şahısların faaliyetlerini kolaylaştıran adımlar atmıştır. Kilise açılması kolaylaştırıldı, arkasından yabancı vakıfların mülk edinmeleri ile ilgili yasa çıkarıldı. Heybeliada’da ruhban okulunun açılması ve Ortodoks mezarlıkları satın alma girişimleri sürmektedir. Lozan Antlaşması ile laik bir devlet olarak tanınan Türkiye, bunları 80 yıl Heybeliada’ya hapsetmişti" dedi.

Demre’deki ayinlere yurtdışından 400 kişinin getirildiğini ifade eden İl Başkanı Adil Arslan, "Bunların çoğunluğu Türkiye’de ajanlık faaliyetleri yürütmek için gelmiştir. Bir devlet kendi üstünde bir egemenlik kabul edemez. Bartholomeos’un Demre’deki etkinlikler sonrasında yapacağı konuşma, dünya Ortodokslarının kalbi burada atıyor mesajını taşımaktadır. Aynı zamanda egemenlik iddiasının ispatıdır. AK Parti iktidarının laik Türkiye Cumhuriyeti’ne kastettiği ve onu içinden yıkmaya çalıştığı bir gerçektir. Antalya Valisi’nin kendisini ziyarete gelecek olan Bartholomeos’u ve yanındaki heyeti kabul etmemesi gerekmektedir" diye konuştu.

MURAT YÜKSEL-ANTALYA (İHA)
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2003 Cuma 00:00:12
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 21:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?