21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

İpek Yolu Ülkeleri Uluslararası formu

Antalya'da düzenlenen İpek Yolu Ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılması ve geliştirilmesinde gümrük idarelerinin rolü konulu uluslararası forum, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla açıldı.

Antalya Sheraton Voyager Otel'de tarihi ipek yolunun yeniden hayata geçirilmesi amacıyla Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı tarafından düzenlenen toplantıya Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel katıldı.

İpek Yolu üzerinde yer alan ülkeler arasında sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, ticaretin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen foruma Rusya, İran, Hindistan, Pakistan, Çin, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Suriye, Gurcistan, Irak, Özbekistan, Azerbaycan, KKTC Gümrük idareleri başkanları ve Dünya Gümrük Örgütü Seçilmiş Genel Sekreteri Kunio Mıkuriya katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin coğrafi konumu, sahip olduğu sektörel güç ve lojistik alt yapısı ile tarihi İpek Yolu güzergahında diğer ülkelerle birlikte lojistik merkez olma potansiyeline yaklaştığını söyledi.

40 bine yakın araç kapasitesi ile en büyük araba filolarına sahip olan Türkiye'nin AB ve Asya arasında ticaretin aksamadan devam etmesinde önemli bir konumda yer aldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İpek Yolu
ülkelerinin fırsatlardan yeteri kadar istifade etmesi, ticaretin gelişmesi için öncelikle fiziki ve hukuki alt yapı imkanlarının geliştirilmesi ve lojistik sektörünün sorunlarının acilen çözülmesi şart. Gümrük iradeleri bu anlamda önemli bir konuma sahiptir."
TOBB olarak sınır geçişlerinin hızlandırılması, ticaretin kolaylaştırılmasının öneminin farkında olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu ve özel sektör iş birliğinin parmakla gösterilen işbirliğinin birine imza atmış oluyoruz. Muhtelif gümrük kapılarını yap-işlet-devret projesi çerçevesinde modernize edilmesini üstlendik. Dünyanın en büyük sınır kapılarından biri olan Türkiye-Bulgaristan arasında Kapıkulu ve Gürcistan arasında Sarp gibi araç girişlerinin yoğunluk yaşandığı gümrük kapılarının modernize çalışmalarını sürdürüyoruz. Gümrük kapıları konusunda çağdaş bir politika sergileyen Bakan Yazıcı'ya teşekkür ediyorum."

İpek Yolu ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılması için hukuki alt yapının da ihtiyaçlara cevap verecek şekilde geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Bundan 50 yıl önce birbirleriyle savaşan Avrupa ülkeleri arasında sınırların kalkması anlamında ilk adım gümrük kapılarında atılmıştır. İpek Yolu vizyonunun bütün tarafların kazanç sağlamasına yönelik olması gerekliliği kabul edilmesi gerekmektedir. Asya ülkelerinin ürettiği ürünlerin batı ülkelerine ulaştırılmasını sağlayacak taşıma serbestisinin bölge ülkelerine refah olarak yansıyacağı bir gerçektir. Uluslararası siyasetin gelişmesinden devletlerin birbirine uyguladıkları gümrük vergilerinin azaltılmasının önemi büyüktür. Gümrük mevzuatları üzerinde ortak bir anlayışın geliştirilmesinin çok yerinde bir adım olacağı açıktır."

DÜNYA KÜRESEL KÖY

İpek Yolu'nun tarihiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yazıcı ise şöyle konuştu: "İletişim teknolojilerinde yenilikler, taşımacılık sektöründe gelişmeler, ticaretin serbestleştirilmesi gibi unsurlar gümrük iradelerinin kendilerini geliştirmesini kaçınılmaz kılmıştır."

Modern gümrük idarelerinin yasal ticareti kolaylaştırmak, yasa dışı ticaretle etkin biçimde mücadele etmek gibi iki önemli işlevi olduğunu anlatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Gümrükler her geçen gün artan uluslararası güvenlik tehditlerinin yok edilmesinin anahtar idareleri arasına girmiştir. Artık küresel bir köy olarak tarif edilen dünyamızda ticaret hacmi her yıl yüzde 10 olarak artış göstermekte ve çeşitliliği baş döndürücü bir hızla artmaktadır. İpek Yolu güzergahında yer alan ülkelerin bulunduğu coğrafyaya baktığımızda bu hızlı değişim dünya ortalamasının çok üzerinde olduğu görülecektir. Dünya nüfusunun yarısına yakınını barındıran, ticaret hacminin de yadsınılamaz bir oranını kapsayan ülkeler olarak uluslararası ticarette gelişmelere meydan okumak adına kendi adımıza ne yapabiliriz sorusuna cevap bulmaya çalışmak için buradayız."

Sınır ticaretinin kolaylaştırılması için yapılması gerekenleri anlatan Bakan Yazıcı, şunları söyledi:

"Devlet işlemlerinin hızlatılması, Gümrükte bekleme sürelerinin azaltılması Gümrük idareleri ile ticaret erbapları arasında iş birliğinin artırılması, gümrük idarelerinin kendi içerisinde gümrük idareleri ile diğer devlet kurumları arasında uluslararası işbirliğinin artırılması, ülkelerin gümrük uygulamalarının basitleştirilerek birbirlerine uygun hale getirilmesi, gümrüklerde yolsuzluk ve yasa dışı faaliyetlerle ortaklaşa mücadele edilmesi, şeffaflığın ve etik değerlerin hakim kılınması gibi hususlar gümrük idarelerimizin temel öncelikleri arasında yer almalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 12:42:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?