1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'İyilik meleği'nden kitap

'İYİLİK MELEĞİ'NDEN LÖSEMİLİ HASTALAR İÇİN KİTAP

Antalya'da lösemi tedavisi gördüğü hastanede hastaların 'iyilik meleği' ablası olan 29 yaşındaki Dilek Topaç, tedavi sürecini kitap haline getirerek lösemili hastalara umut oldu.

Antalya'da yaşayan 29 yaşındaki Dilek Topaç, 8 ay önce varis şikayetiyle gittiği hastanede halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi olduğunu öğrendi. Okulunu bitirdikten sonra grafiker olarak çalışma hayatına başlayan ve nişanlısıyla evlilik hazırlığı yaptığı dönemde lösemi olduğunu öğrenince büyük şok yaşayan Topaç, 8 ay süreyle 6 kurluk bir kemoterapi tedavisi gördü. Aldığı ilaçların etkisiyle saçları dökülen ve hastaneye mahkum olan genç kız, hayata küsmek yerine kendini diğer hastalara adadı.

Neşeli hali ve sürekli gülümseyen yüzü ile hastanede hastaların iyilik meleği ablası olan Topaç, diğer hastaların tedavi süreci konusunda bilgisiz olduğunu görünce bir kitap hazırlamaya karar verdi. İnternetten günlerce bilgi toplayan ve doktorlarından bilgi alan Topaç, 36 sayfalık bir kitap hazırladı. Kitabın tasarımını yapıp, sponsoru da kendisi bulan Topaç, 2 bin adet bastıracağı kitabı hastalara ücretsiz dağıtacak.

Dilek Topaç, hastalar için yeni bir umut olacak kitapta kemoterapinin ne demek olduğu, tedavi sürecinde ne gibi fiziksel değişiklikler yaşanacağı, nasıl beslenilmesi gerektiği, temizlik kuralları gibi hastalar için gerekli bilgiler bulunduğunu belirtti. Lösemi ile ilgili en büyük sorunlardan birisinin bilgi eksikliği olduğunu söyleyen Topaç, "Hastalar çok bilinçsiz. Sadece hastalar değil, refakatçileri de bilinçsiz. Bende böyle bir kitap hazırlamaya karar verdim. Kitapta, evcil hayvan besliyorsanız

tedavi sürecinde nasıl davranmanız gerektiğine kadar her türlü bilgi var. Hastalık sürecinde nelerle karşılaşacağınızı önceden bilmeniz sizi rahatlatıyor" dedi.

Lösemiyle ilgili en büyük sorunlardan birisinin de kemik iliği bulma sorunu olduğunu dile getiren Topaç, "Türkiye'de kemik iliği vericisi sayısı çok az. Bu nedenle her yıl çok sayıda hasta yaşamını yitiriyor. Bir arkadaşımın 7-8 yaşlarındaki lösemi hastası kızı da ilik bulunamadığı için yaşamını yitirdi. İnsanlar bu konuda duyarlı olmalı" diye konuştu.

'İYİLİK MELEĞİ'NDEN LÖSEMİLİ HASTALAR İÇİN KİTAP
İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2009 Çarşamba 10:20:03
Güncelleme :2 Aralık 2009 Çarşamba 15:48:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?