22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Japonlardan 'shodo' dersi

JAPONLARDAN ÜNİVERSİTELİLERE 'SHODO' DERSİ

Türk-Japon dostluğunun 120'inci yılı nedeniyle Japonya'dan gelen Shodo hat sanatı ustaları, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine ders verdi.

Türkler ve Japonlar arasında 1890 da dönemin Osmanlı Padişahı 2'inci Abdülhamit'in Ertuğrul isimli gemi ile Japon kralına hediye göndermesiyle başlayan dostluk köprüsünün 120'inci yılı iki ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen 'Türk-Japon dostluğu120'inci yılı' adlı etkinlik kapsamında Japonya'dan gelen Shodo (yazıyolu) isimli mürekkep, fırça ve özel bir kağıtla yapılan bir çeşit hat sanatı ustaları üniversiteli öğrencilere ders vermeye başladı. Japon Türk Kültürü Derneği Başkanı Kanji Ishımoto ve Japonya'nın en ünlü Shodo ustası olduğu belirtilen Seido Taoka tarafından Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine Shodo'nun incelikleri anlatıldı. Uygulamalı olarak

verilen derslerde üniversiteli öğrencilerin başlarda yazmaya zorlandıkları Shodo'yu kısa sürede öğrenmeleri Japonları şaşırttı.

Türk-Japon dostluğuna katkıda bulundukları için çok mutlu olduğunu söyleyen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bekir Deniz, fakültelerinin sanatın ve aynı zamanda teknik ilimlerin yapıldığı bir yer olduğunu söyledi. Fakülte olarak hem sanat hem de teknik ile iç içe olduklarını belirten Deniz, şöyle konuştu: "Bütün ülkelerle kültürel olarak iç içeyiz. Bu dönemde Japon Dostluk Derneği ile iş birliği yaptık. 10 sanatçı ile kendi kültürlerini tanıtıyorlar. Japon hat sanatını öğrencilerimize

gösterebilmek adına davet ettik. iki seansta öğrencilerimize etkinlik sunuyor. Onlar bize Japon hat sanatının hem teknik hem de sanat uygulamasını gösteriyor. Bu kültürlerin buluşması anlamına geliyor."

Japon Shodo ustası Seido Taoka ise, Türk öğrencilerin çok çalışkan ve azimli olduklarını belirterek, Japon sanatını Türk öğrencilere öğretmek istediklerini sözlerine ekledi.

JAPONLARDAN ÜNİVERSİTELİLERE 'SHODO' DERSİ
JAPONLARDAN ÜNİVERSİTELİLERE 'SHODO' DERSİ
JAPONLARDAN ÜNİVERSİTELİLERE 'SHODO' DERSİ
JAPONLARDAN ÜNİVERSİTELİLERE 'SHODO' DERSİ
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2010 Perşembe 16:24:01
Güncelleme :25 Mart 2010 Perşembe 21:35:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?