1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Jinokoloji kongresi devam ediyor

8. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi Antalya'da devam ediyor.
Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Beldibi beldesinde düzenlenen ve 47 yabancı, 175 Türk konuşmacı ile 2 bin 300 katılımcının yer aldığı 8. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, 3. gününde de alan ile ilgili konuların masaya yatırılması ile sürdü. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, kongrede öne çıkan en önemli yeniliğin 'doğal boşluk cerrahisi' olduğunu söyledi. Ünlü, "Doğal Boşluk nedir, vajinal boşluktan yani karın
boşluğuna girerek, yumurtalıkların, kistlerin çıkarılması ya da başka karın için ameliyatların yapılması yöntemidir" dedi.
Kongre Başkanı Cem Demirel ise kansere yakalanan hastaların doğurganlık özelliklerini kaybetmemeleri için uygulanan 'yumurta dondurması' yöntemiyle ilgili dinleyicilere bilgi verdi. 'Yumurta dondurması' yönteminin eskiden çok verimli çalışan bir yöntem olmadığını belirten Demirel, son zamanlarda atılan adımlar sayesinde kullanılan yöntemin artık verimli bir hale geldiğini vurguladı. Demirel'in ardından tekrar söz alan Ünlü ise 'yumurta dondurma' yöntemi ile ilgili olarak şunları söyledi:


"Her 250 kadından 1'i kanser ameliyatı sonrası yaşamını devam ettiriyor ve yumurtalığına ihtiyacı oluyor. Ancak tedavi sonrası yumurtalıkların tahrip olması nedeniyle çocuğunun olmaması gibi bir durumla karşılaşıyor. O zaman, bu kadınlara bizim bir şekilde hizmet etmemiz lazım. Yumurta dondurma yöntemi de bu hizmeti sağlıyor."


Türkiye'de kadınlarda görülen kanser türleri hakkında bilgi veren M. Faruk Köse ise "Evinde oturan kadını siz bir şekilde davet ederek merkeze, kanser taraması yaptırabiliyor musunuz? Ülkemizin bu anlamda bakıldığında taramayı Amerikan standartları ile yapması gerekiyor ise 23 milyon kadını taraması gerekiyor. Elimizde bin tane personel var. Bu sayının bu kadar kadını taraması mümkün değil, dolayısı ile Avrupa'nın uyguladığı bir modeli Sağlık Bakanlığı kabul etti. KEDEM adı altında bu uygulama başladı."

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 17:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?