16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Kadavra ile hayat buldu

KADAVRA İLE HAYAT BULDU, EN ZAYIF ALICI OLARAK LİTERATÜRE GEÇTİ

Gaziantep'te, beyin ölümü gerçekleşmesi nedeniyle organları bağışlanan 4 yaşındaki Yusuf Çiğdem'in böbreği ve karaciğeri Antalya'da yaşayan aynı yaştaki Aslıhan Çalışkan'a nakledildi. 8 kilo ağırlığında olan 4 yaşındaki çocuk, dünyanın en zayıf böbrek ve karaciğer alıcısı oldu.

Kayserili Özcan ve Fadime Çalışkan çiftinin doğuştan polikistik böbrek hastalığı olan 4 yaşındaki kızları Aslıhan Çalışkan, böbrek ve karaciğer yetmezliği tanısıyla tedavi görmeye başladı. Büyüme geriliğinin meydana geldiği, 4 yaşında olmasına rağmen 8 kilo ağırlığında olan Çalışkan'ın babasından nakil olması için doktorlar 10 kiloya ulaşmasını bekledi. Ancak, minik Aslıhan'ın durumunun kötüye gitmesi nedeniyle acil nakil olması kararlaştırıldı. Babasının 110 kilo olması nedeniyle böbreklerinin

Aslıhan'ın bedenine büyük geleceğini doktorların belirtmesi üzerine aile kadavra için umutla beklemeye başladı.

MUTLU HABER GAZİANTEP'TEN GELDİ

Bu sırada, Gaziantep'te evlerinin 5'inci katından düşerek tedaviye alındığı Sani Konukoğlu Hastanesi yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşen 4 yaşındaki Yusuf Çiğdem'in bağışlanan karaciğer ve böbreğinin minik Aslıhan'a uyumlu olduğu belirlendi. Doktorlar gece yarısı ameliyatı için hazırlık yapmaya başladı.

Gaziantep'ten alınan kadavralar önce ambulans helikopterle Adana'ya ardından uçakla İstanbul aktarmalı olarak Antalya'ya getirildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyata alınan 4 yaşındaki Aslıhan Çalışkan'a genel cerrahi, nefroloji, anestezi, pediatrik gastroentroloji uzmanlarından oluşan 16 kişilik ekip tarafından dört saat süren operasyonla kadavra böbrek ve karaciğerler başarıyla nakledildi

DÜNYANIN EN ZAYIF ALICISI

Ameliyatla ilgili Nefroloji Uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sema Akman, Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Alihan Gürkan, Aslıhan Çalışkan'ın 8 kilogram ağırlığı ile dünyanın en zayıf alıcısı olduğunu söyledi. Bu zayıflıkta bir çocuğa karaciğer ve böbrek naklinin birlikte yapılmasının önemine değinen Gürkan, "O minik bedene karaciğer ve böbreği sığdırmayı başardık" ifadesini kullandı.

Pediatrik nakillerinde gösterdikleri başarı oranı nedeniyle nakillerde dünya tarafından kabul edilen 10 kilogram sınırını aşağıya düşürdüklerini belirten Gürkan, "Nakil yapılmazsa minik Aslıhan hayatını kaybedecekti" dedi.

BAĞIŞÇI AİLE ÖNEMLİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRDİ

Beslenme ve büyüme geriliği nedeniyle Aslıhan gibi hasta çocukların yaşama şanslarının çok az olduğunu belirten Doç. Dr. Sema Akman ise şunları söyledi: "Aslıhan bebeği artık daha güzel günler bekliyor. Nakilden 1 gün sonra bile yüzünün rengi değişti. Artık kilo alabilecek ve boyu da uzayacak."

Bağışçı ailenin de çok kutsal bir karar aldığını belirten Akman, sözlerini şöyle tamamladı: "Çiğdem ailesine sabırlar diliyorum ve kendilerine çok teşekkür ediyorum. Aslıhan bebek ameliyat öncesinde bize 'Artık büyüyüp okula gidebileceğim" demişti. Ona bu umudu beslettiren bağışçı aile çok kutsal bir görevi yerine getirdi."

KADAVRA İLE HAYAT BULDU, EN ZAYIF ALICI OLARAK LİTERATÜRE GEÇTİ
KADAVRA İLE HAYAT BULDU, EN ZAYIF ALICI OLARAK LİTERATÜRE GEÇTİ
KADAVRA İLE HAYAT BULDU, EN ZAYIF ALICI OLARAK LİTERATÜRE GEÇTİ
KADAVRA İLE HAYAT BULDU, EN ZAYIF ALICI OLARAK LİTERATÜRE GEÇTİ
KADAVRA İLE HAYAT BULDU, EN ZAYIF ALICI OLARAK LİTERATÜRE GEÇTİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2010 Cuma 14:34:04
Güncelleme :26 Mart 2010 Cuma 18:50:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?