22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kadın Sığınma Evleri Projesi tanıtıldı

Kadın Sığınma Evleri Projesi'nin Antalya tanıtım toplantısı yapıldı. Proje, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği'nin mali, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği'nin teknik desteğiyle yürütülüyor.

Antalya Tayla Otel'de yapılan Kadın Sığınma Evleri Projesi tanıtımını Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kadın Sığınma Evleri Proje Koordinatörü Nazik Işık yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kadına yönelik şiddetin toplumda yaşanan en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret etti. Kadın Sığınma Evleri Projesi'nin, kadına yönelik şiddete çözüm için hayata geçirildiğini belirten Türel, "Proje çerçevesinde Türkiye'de 8 kadın sığınma evi açılacak. Bunlar, zor durumda kalmış kadınların çocuklarıyla birlikte mahremiyetine saygılı, yaşadıkları sıkıntıları hafifletmeyi amaçlayan çok özel sığınma evleri olacak' dedi.

HER TÜRLÜ DESTEK VERİLECEK

Projenin sadece şiddet gören kadınların bir süre yaşamlarını devam ettireceği bir binadan ibaret olmadığını ifade eden Başkan Türel, şöyle konuştu: "Yapılacak sığınma evlerinde gerekli her türlü hizmet sunulacak. Proje şiddete maruz kalan kadınlara doğrudan hizmet sunan polis, jandarma, sağlık görevlileri gibi kamu personelinin eğitimi ve mahalle muhtarlarının eğitimini de kapsıyor. Proje sivil toplum örgütlerinin katılımı ve uyumlu çalışması ile hayata geçiyor."
Antalya'nın proje için seçilen pilot iller arasında olduğunu anlatan Türel, konuyla ilgili arazi tahsisinin gerçekleştirildiğini daha sonrada eğitim süreciyle ilgili her türlü imkanı vereceklerini söyledi.

ASPEM'E ŞİDDET GÖREN 700 KADIN BAŞVURDU

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin projeye entegre edilebilecek ASPEM (Antalya Sağlık Psikolojik Eğitim Merkezi) çalışmasını da anlatan Başkan Türel, "ASPEM'de 4 aydan fazla bir sürede özellikle kadınlara yönelik birçok hizmet gerçekleştirildiğini söyledi.

Türel, ASPEM'e başvuranlara, bireysel danışmanlık hizmetleri, ailevi problemlerini çözebilmeleri için aile danışmanlığı, şiddet mağduru kadınlara psikolojik danışmanlık ve terapi, çocuklarını daha iyi yetiştirmeleri için çocuk gelişim danışmanlığı, annenin ve bebeğin ruhsal ve bedensel anlamda daha sağlıklı bir süreç geçirmelerine yardımcı olmaya yönelik hamile eğitim ve danışmanlığı, evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri verildiğini anlattı. Türel, "Bugüne kadar bu hizmetlerden 1850 vatandaşımız faydalandı. Ancak bunlardan 700'e yakını da şiddete maruz kalan ve destek almak için gelen kadınlarımızdı" dedi.

ASMEK KADINLARIN BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRDİ

Kısa adı ASMEK olan Antalya Sanat ve Meslek Edindirme Kursları'nın da dolaylı yoldan bu sorunun çözümüne hizmet eden bir proje olduğunu vurgulayan Menderes Türel, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle bayanların yoğun ilgi gösterdiği ASMEK, vatandaşların bir meslek öğrenmesine imkan sağlıyor. Kollarına altın bir bilezik takıyor. Bu kursların kadınlarımıza birçok açıdan önemli avantaj sağladığına inanıyorum. Öncelikle kurs sürecinde hayata bakış açıları değişiyor, gelişiyor. Haklarını ve onları korumak için yapabileceklerini öğreniyorlar ve gerektiğinde kendi ayakları üzerinde durabileceklerini görüyor, gösteriyorlar. Çalışmaya başladıklarında aile ekonomisine katkı sağlıyorlar."

PROJE 2009 KASIM AYINDA TAMAMLANACAK

Başkan Türel, konuşmasının sonunda Türkiye'de kadın sığınma evlerine hiç gerek kalmadığı günlerin bir an önce gelmesini ve kadına şiddet sorununun tamamen çözülmesini diledi. Antalya'da bu sorunu yaşayan kadınlara hizmet veren bir tane sığınma evi olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, şöyle konuştu: "Ancak mevcut kadın sığınma evinin kapasitesi 30 yataklı. Bu proje ile kapasite iki katına çıkacak, 2009'un sonbaharında tamamlanacak yeni kadın sığınma evi, modern standartlarda 30 yatak kapasitesi ile hizmet verecek. Bu projeyi de rekor sürede tamamlayarak planlanandan daha önce hizmete sokmayı amaçlıyoruz."

12 MİLYON EURO'LUK PROJE

Kadın Sığınma Evleri Proje Koordinatörü Nazik Işık da, proje hakkında bilgi verdi. Işık, projenin nüfusu 50 binden fazla olan belediyelere kadınların insan haklarının korunmasına katkıda bulunmak ve şiddete uğrayan kadınlara yeterli düzeyde koruma sağlamak üzere kadın sığınma evi açma ve işletme görevinin yerine getirilmesine destek olunmasını amaçladığını belirtti. Işık, projenin Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun olmak üzere 8 il de gerçekleştirileceğini ve 12 milyon Euro'ya malolacağını söyledi. Işık, bir kadın sığınma evinin 1,5 milyon euro'ya malolacağını bildirdi.

BELEDİYELER DANIŞMA MERKEZİ OLUŞTURACAK

Nazik Işık, amaçlarının, şiddete uğrayan kadınlara çocukları ile birlikte, kolluk, sağlık, adalet ve sosyal hizmet sunmak olduğunu belirterek, "Ayrıca, evlerle ilgili belediyeler bünyesinde danışma merkezleri kurulacak. Sığınma evleri gizlilik kuralları çerçevesinde oluşturuluyor. Şiddet gören bir kadın ilgili belediyenin oluşturacağı danışma merkezi aracılığı ile durumunu izah edip, kadın sığınma evinde koruma altına alınacak. Bu anlamda, yerel yönetimlerle, kadın kuruluşları arasında iş birliği
mekanizmaları oluşturulacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitimlerden şiddete uğrayan kadınlara yönelik hizmet sunan tüm kuruluşlar yararlanabilecek."

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 17:34:48
Güncelleme :12 Haziran 2008 Perşembe 17:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?