1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kadınlara meme kanseri anlatıldı

Meme kanserine karşı toplumun her kesiminden kadında farkındalığı artırmaya yönelik yürütülen proje çerçevesinde Antalya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki mahkum kadınlara kendi kendine muayene eğitimi verildi.

''Meme Kanserinin Farkındalığını Artırmak'' başlıklı projenin danışmanı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Şadan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje çerçevesinde toplumun her kesiminden kadınlara meme kanserini anlattıklarını söyledi.

Avrupa Birliği destekli projenin Türkiye Sağlık Bakanlığı Üreme Sağlığı Programı, Meme Vakfı ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı tarafından iki yıl önce başlatıldığını ifade eden Şadan, projeyi Türkiye'nin çeşitli illeriyle birlikte Antalya'da da yürüttüklerini kaydetti.

Proje çerçevesinde düzenlenen toplantılarda kadınlara meme kanseri konusunda kendini muayene yöntemlerini anlattıklarını belirten Şadan, bu çalışmada kadınlara dört broşür dağıttıklarını bildirdi.

Eğitim sırasında video gösterimi ile kendi kendine muayenenin nasıl yapılacağını gösterdiklerini, bu şekilde konunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Şadan, ''Amacımız kadınlarda meme kanseri konusunda farkındalık yaratmak, özellikle de kendi kendine muayene yöntemlerini anlatmak'' dedi.

Proje çerçevesinde akademisyenler, öğrenciler, toplum merkezleri ve halk eğitim merkezlerine gelen kadınlara ulaştıklarını bildiren Şadan, son eğitim çalışmasının Antalya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda yapıldığını, bu çalışmaya tutuklu ve hükümlü kadınlar ile cezaevi çalışanlarının katıldığını belirtti.

Çalışmadan olumlu yanıt aldıklarını, mahkum kadınların eğitim çalışmasını çok yararlı bulduklarını ifade eden Şadan, ''Mahkum kadınlar çalışmayı çok yararlı bulduklarını belirttiler. Ancak bizden doktor muayenesi konusunda da yardım istediler. Bunun üzerine meme kanseri konusunda uzman iki doktorun önümüzdeki aylarda cezaevine giderek mahkum kadınları muayeneden geçirmesine karar verdik'' diye konuştu.

Gülay Şadan, kendi kendine muayene sırasında memesinde kitle olduğunu farkeden kadınları Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri'ne (KETEM) yönlendirdiklerini, Türkiye'nin bazı illerindeki devlet hastaneleri bünyesindeki merkezlerde kadınlara ücretsiz muayene imkanı sunulduğunu sözlerine ekledi

AA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 09:44:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?