1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kahveci esnafı eylem yapacak

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu'na bağlı ülke genelindeki 115 oda başkanı, sigara yasağı konusunda hükümet tarafından bekledikleri adımın atılmaması sonucu Ankara'da Başkanlar Kurulu Toplantısı düzenleyerek 18 Ağustos 2009 günü Ankara Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda eylem yapma kararı aldı.


Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, yasağın uygulamaya konması ile birlikte esnaf ve sanatkarların tepkisiyle karşılaştıklarını belirtti. Ağaoğlu, esnafın haklı serzenişlerini hükümet temsilcilerine aktarmalarına rağmen olumlu bir gelişme olmaması sonucu eylem yapma kararı aldıklarını ifade etti. Hükümetin bir yıl önce Sigara Yasağı Uygulaması Kanununu kabul ettiğini ancak esnaf ve sanatkarlarımızın içinde bulunduğu durumu göz önüne almadıklarını anlatan Ağaoğlu, şunları söyledi: "Esnaf ve sanatkarın temsilcisi olarak yasağın olumsuz yönlerini, esnafın nasıl bir sıkıntı içerisine sokacağını kendilerine bizzat anlattık. O zaman bizlere hak verdiler ve yaptığımız çalışmaların neticesi olarak kahveci, kıraathaneci esnafının bir yıl yasadan muaf tutulmasını sağladık. Hükümet temsilcilerimize yasağın uygulanabilirliği hakkında sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin oluşturularak rahat bir geçiş süreci içinde uygulanmasını da istedik. Bu düşüncelerimizi ve isteğimizi bir yıl boyunca yazılı ve sözlü bir şekilde devam ettirdik. Fakat, uygulamada herhangi bir düzenleme ya da uzlaşmaya gidilmedi."
Yasağın uygulanması ile durumun hiç de iç açıcı olmadığını ifade eden Ağaoğlu, uygulama ile esnafın iş yapamadığını, borçlarını ödeyemez, evine ekmek götüremez duruma geldiğini söyledi. Yasağın uygulanması konusunda tartışmalar, kavgalar, yaralanma olaylarını gördüklerini anlatan Ağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hal böyle olunca esnafın odalarına, odalarımızda federasyonumuza baskı içerisinde hergün yaşadıkları sıkıntıları ilettiler. Bunun sonucunda Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve

Büfeciler Federasyonu'na bağlı tüm odalarımızın katılımıyla Ankara'da Başkanlar Kurulumuzu gerçekleştirdik ve konuyu değerlendirdik. Toplantı sonucunda, yasağın uygulanabilirliği için düzenleme yapılmaması, esnafımız adına yaptığımız taleplerin değerlendirilmemesi üzerine eylem yapma kararı aldık. 18 Ağustos 2009 günü ülkemizin tüm bölgelerinden kahveci, kıraathaneci esnaf Ankara'da toplanacağız, tek ses, tek yürek olacağız, sesimizi duyuracağız ve haklı tepkimizi ortaya koyacağız."
AMAÇ YASAĞA KARŞI KOYMAK DEĞİL
Ağaoğlu, amaçlarının, yasağa karşı koymak değil kahvehanelerde sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin oluşturulmasını sağlamak olduğunu söyledi. Esnaf başta olmak üzere kesinlikle yasaya ve yasağa karşı olmadıklarını anlatan
Ağaoğlu, şunları söyledi: "Biz, sigara içmeyen vatandaşlarımızın düşünüldüğü gibi içen vatandaşlarımızın da düşünülmesi ve eşitlik ilkesi içerisinde hareket edilmesi, kahvehanelerde sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin oluşturulmasına izin verilerek yasanın uygulanabilirliğinin sağlanmasıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 12:25:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?