1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kale içindeki kiliseyi istiyorlar

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) davetlisi olarak katıldığı toplantıda, Alanya Rus Dili Konuşanlar Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela'nın kilise isteğine olumlu yaklaştı. Vali Yüksel, "Siz gereken girişimleri başlatın, resmi prosedürü bize bırakın" dedi.


ALTSO'nun davetlisi olarak bir dizi görüşme ve incelemelerde bulunmak üzere Alanya'ya gelen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, ALTSO Konferans Salonu'nda turizmciler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve daire amirleri ile bir araya geldi. Toplantıya AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ve MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız da katıldı. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan da, ilçenin sorunlarını dile getirdi.


KİLİSE İSTEDİ
Toplantının soru cevap bölümünde ise ilginç bir diyalog yaşandı. Alanya Rus Dili Konuşanlar Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela, Alanya'da üç bin üzerinde yerleşik Rus bulunduğunu belirterek, "En büyük sorunlarımızın başında ibadet yerimizin olmaması geliyor. Ev içinde ibadet etmek istemiyoruz. Burada bir kilisemiz yok. Gidebileceğimiz bir kilisenin olmasını istiyoruz. Alanya Kalesi içinde iki kilise olduğunu öğrendik. Kültür Bakanlığı ve sizin yardımınızla bu kiliseleri hayata geçirebileceğimizi
öğrendik" dedi.


HER TÜRLÜ KATKI YAPMAYA HAZIRIZ
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de, Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu belirterek bu talebe şöyle cevap verdi: "Dostoyevski der ki, 'Ben öyle bir şehir hayal ediyorum ki, evimde sıkıldığım zaman o şehrin parkı ve bahçesine çıktığım zaman evimin salonuna çıkmışım gibi kendimi hissetmeliyim'. Alanya işte sizin için böyle bir şehir. Din meselesine gelince Antalya dünyaya açılan bir pencere. Biz bu şehirde insanların ne dinine ne rengine, ne kıyafetine ne de yaşantısına bakarız. Yeter ki kent kültürüne ayak
uydursun."


Antalya'da, daha önce bazı yabancıların kilise kurmakla alakalı başvuru yaptıklarını belirten
Yüksel, "Biz de derneklerine izin verdik. Oturup bir araya gelip işlemlerinizi yapın, biz her türlü katkıyı yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Vali Yüksel, Türkiye'de 70 bin üzerinde cami bulunduğunu ve bu camilerin hiçbirinin devlet tarafından yapılmadığını belirterek şöyle konuştu: "Yedi Türk vatandaşı bir araya geliyor dernek oluşturup cami yaptırıyor. Eğer Alanya'da böyle bir hazırlık yaparsanız size her türlü katkıyı ve desteği vermeye hazırız. Hatta fiziki bakımdan kilise yapımına da yönelirseniz, yerel yöneticilerinde katkıda bulunması için devreye girerim, katkıda bulunuruz."


Alanya Kalesi içinde bir kilise bulunduğunu ve buranın restorasyonu için üç yıl önce para gönderildiğini hatırlatan Vali Yüksel, sözlerine şöyle devam etti: "Yine biz buraya katkımızı yaparız hatta Kültür Müdürlüğü bünyesinden de size bir miktar para aktarabiliriz, size destek sağlarız. Siz rahat olun, hazırlığınızı yapın."


KİLİSE OLARAK KULLANILAMAZ
Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen ise Alanya Kalesi içerisinde bulunan kilisenin, 1. Derece Arkeolojik Kentsel ve Doğal Sit Alanı olduğunu belirterek, "Bu bölgede beş kilise bulunmaktadır. Ancak bu kiliseler Ortodoks Hıristiyan mezhebine ait kiliseler. Tarihi eser niteliğinde tescilli yapılardır. Bunların onarımından önce arkeolojik kazıların yapılması gerekir. Bunların dışında koruma amaçlı imar planımızda, bu alanların kilise olarak kullanılması yönünde konu yoktur" dedi.
Türkmen'in "Kilise olarak kullanılamaz" sözü üzerine bu defa AK Partili Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu tarihi kiliselerden birinin kullanılabileceğini savundu. Sipahioğlu, "İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın, mezhep ayrımı yapmamak kaydıyla kilise olarak kullanılabileceği yönünde olumlu kararı var" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 22:52:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?