7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kaleiçi eski güzel günlerine dönecek

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'Nasıl Bir Yat Limanı' konulu Çalıştay'da Kaleiçi ve Yat Limanı'nı güzel günlerin beklediğini belirterek, "Alanı 1985'li günlerine döndüreceğiz" dedi.


Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası ve Kent Konseyi tarafından başlatılan 'Nasıl Bir Yat Limanı' konulu Çalıştay Belediye Kültür Salonu'nda yapıldı. Çalıştay'a Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi İmar Danışmanı Feridun Uyar, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Tarihi Kültürel Merkez Danışmanı Doç.Dr. Emre Madran, Kent Konseyi Turizm Çalışma Gurubu Başkanı Tuncay Neyişci, Koruma Kurulu uzmanlarından Hakime Yıldız, Mimarlar Odası Üyesi Mimar Fulya Okutan katıldı. Çalıştay'a, sivil toplum örgüt temsilcileri, Yat limanı ve Kaleiçi işletme sahipleri ve sakinleri de katılarak 'Nasıl Bir Yat Limanı' istedikleri ile ilgili fikirlerini sundu.


Çalıştay'da ilk sözü Büyükşehir Belediyesi İmar Danışmanı Feridun Uyar aldı. Slayt eşliğinde Kaleiçi ve Yat Limanı'nın durumunu anlatan Uyar, "Kaleiçi, Yat Limanı'nı çevreliyor. Büyükşehir belediyesi olarak iki yıldır bu konu ile ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Sağlam bir adım atmak istiyoruz. Amacımız merkezin yeniden biçimlendirilmesi süreciyle ilgili hukuki plan alt yapısının oluşturulmasını sağlamak" dedi.
Feridun Uyar, Yat Limanı ve Kaleiçi'nin bir bütün olduğunu anlatarak Kaleiçi, Yat Limanı, Haşim İşcan, Balbey birlikte planlanması ile ilgili çalışma yapmaları gerektiğini söyledi. Söz konusu alanın Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarına alınması ile bu bütünlüğü sağlama fırsatının yeniden doğduğunu anlatan Uyar, şöyle konuştu: "Bu konuda plan yapma ve yaptırma yetkisi büyükşehir belediyesine ait. Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait bina açık alanlar ile su yüzeyinin kullanım hakkı büyükşehirin. Bu nedenle, İmar Daire Başkanlığı, İşletme İştirakler Daire Başkanlığı, Nazım Planma ve Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde Kontrol Uygulama ve Denetim Bürosu oluşturuldu. Buraya fikir ve öneriler sunulabilir"


UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ


Koruma Kurulu uzmanlarından Hakime Yıldız ise Yat Limanı ve Kaleiçi'nin bir bütün olarak planlanmasını istediklerini belirterek, "Hem Yat Limanı hem de Kaleiçi'nin ayrı planları var. Bizim isteğimiz alanın bir bütün içinde ele alınmasıdır" dedi.
Mimar Fulya Okutan ise, Yat Limanı'nın Kaleiçi ile bütünleşmesinin sağlanması için bugüne kadar uygulanan çalışmaların değerlendirilmesi, bunlardan sağlanacak verilerin analizi sonucu alanda halkında uygulayıcısı olacağı bir planlama yapılmasını önerdi.
Kent konseyi adına konuşan Tuncay Neyişçi ise, Kaleiçi'nin falezlerin bir uzantısı olduğunu hatırlatarak falezlerle bütünleşmesi gerektiğine dikkat çekti.


MEKAN DOĞRU DÜZENLENMELİ


Çalıştaya katılanlar söz alarak alanla ilgili sorularını ve önerilerini sundu. Katılımcıların en çok öne çıkardığı sorun Kaleiçi güvenliği ve aydınlatmasıyla ilgili oldu. Yetkililerden, planlama yapılırken sorunların göz ardı edilmemesi istendi.
Tarihi Kültürel Merkez Danışmanı Emre Madran daha sonra söz aldı. Antalya'ya 1961'de geldiğini hatırlatan Madran, alanın bir bütün olarak ele alınmasını istediğini söyledi. Yat Limanı'nın bugüne kadar yapılmış hiçbir planı bulunmadığını belirten Madran, "Bu konuda Antalya plansız tek kent. Fiziksel önlem alınmalı ve parasal kaynak bulunması şart. Yat Limanı ve Kaleiçi kültür alanı olarak düşünülmeli, ona göre çalışma yapılmalı" dedi.


Çalıştay'ın sonunda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Kaleiçi ve Yat Limanı'nın bir bütün olarak ele alınması gerektiğinin farkında olduklarını belirterek" Yat Limanı'nın Kaleiçi'yle bütünleşecek projeyi hayata geçireceğiz" dedi. Bugüne kadar hiç planı olmayan bir alan için sıfırdan çalışma başlattıklarını belirten Türel, Kaleiçi'nde Hesapçı Sokak'ta yapılan çalışmaları anlattı. Hesapçı sokağın bir ilk olduğunu söyleyen Türel,"Hesapçı sokakta alt yapı çalışması ile yağmur suyu, kanalizasyon, Tedaş ve Telekom çalışması tamamlandı. Çalışmalar sırasında Hesapçı Sokak'ta yaşayan vatandaş evine giremedi. Esnaf dükkan açamadı sabretti. Biz hizmetleri vatandaşlarımızın desteğiyle yapıyoruz. Sezon sonu Kaleiçi ile ilgili çalışmalar sürecek. Kaleiçi'ni 1985 yılındaki o güzel günlerine geri döndüreceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız" dedi. Başkan Türel, Kaleiçi ve Yat Limanı'nda planlama yapmanın kolay olmadığını ifade ederek, "Bu konuda hocalarımız, teknik adamlar planlama işini yapacak. Biz de onların gösterdiği yol çerçevesinde uygulayıcı olacağız. Kaleiçi ve Yat Limanı'nı güzel günler bekliyor" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 12:57:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?