16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Kaleiçi yönerge ile korunacak

KALEİÇİ YÖNERGE İLE KORUNACAK

Antalya’nın tarihi Kaleiçi’nin yönerge ile korunacağı ve düzenli bir yaşam alanı haline geleceği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından hazırlanan yönerge taslağı ile Kaleiçi’nin nitelik ve değerlerinin koruma-kullanma dengesi içinde artırılması, çevresel ve sosyal yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kişilerin kamu yararını önde tutan ve birbirlerine saygılı komşuluk ilişkileri içinde davranmalarının temini, kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin örgütlü, düzenlenmiş, emniyetli bir çevreden yararlanmalarını sağlayacak bir yaşam alanı oluşturulması amaçlanıyor.

Yönerge taslağında Büyükşehir Belediyesi’nin temel görevleri, “Suç, şiddet ve yasa dışı olaylardan arındırılmış emin ve güvenli mekanlar sağlamak, gürültü kirliliğini en alt düzeye indirmek, toplu taşım, özel arabalar ve yayalar gibi tüm yol kullanıcıları arasında, birbirinin hareket kabiliyetini ve dolaşım özgürlüğünü kısıtlamayan uyumlu bir düzen sağlamak, işlemlerde bürokrasiyi en alt düzeye indirmek, Kaleiçi sakinlerini yapılan hizmetlere ilişkin olarak sürekli bilgilendirmek, koruma amaçlı imar planının uygulanması sürecini izlemek ve denetlemek, ekonomik koşulların iyileştirilmesi ile çevrenin korunması ilkeleri arasında denge ve uzlaşma sağlamak, kültürel, doğal kaynak ve değerlerin akılcı, dikkatli, verimli ve adil bir biçimde, tüm kentte yaşayanların yararı gözetilerek, korunmasını ve yönetimini sağlamak, restorasyon yapacaklar için, uzmanlaşmış inşaat ekiplerinin ve ustalarının kayıt ve sicillerini tutmak, vatandaşlar için ucuz kredi olanaklarını ve kaynaklarını araştırmak, teknik danışmanlık yapmak, eğitici seminerler vermek” olarak belirtildi.

YAPI VE ALAN KULLANIMINA İLİŞKİN GENEL KOŞULLAR

Yönerge ile Kaleiçi’nde sanayi, depolama, imalathane vb. çevreyi sağlık, gürültü ve görsel yönden rahatsız eden işlevler yer alamayacak. Çevreye koku, gürültü yaymayan ve tehlike yaratmayan el sanatları ürünleri imalatı yapanlar bu kuralın dışında tutuldu. Koruma Amaçlı İmar Planı’nda (KİP) belirlenenler dışında büfe, satış yeri, otopark gibi tesisler, geçici ve sökülebilir nitelikte dahi olsa yapılamayacak. Kaleiçi’nde yer alan taşınmazlar ile aynı parselde yer alan açık alanları ve kamusal açık alanlar, KİP’te belirlenen temel işlevlerin dışında kullanılamayacak. Belediye bu kararlara aykırı olarak işyeri açma ve işletme ruhsatı veremeyecek. Kaleiçi’nde iş makinesi ve patlayıcı madde kullanılarak yıkım ve kazı yapmak yasak. İşletmeler, yetkili bir kuruluş tarafından kendilerine tahsis edilen açık mekanlar dışındaki kamusal nitelikli mekanlara, uğraşıları ile ilgili hiçbir eleman yerleştiremeyecek. Lokanta, kafeterya ve pastane dışında kalan iş yerlerinin bahçe ve avlularında peyzaj düzenlemesi dışında herhangi bir öğe yer alamayacak. Lokanta, kafeterya ve pastaneler, kendilerine tahsis edilen açık alanlara koyacakları masa, sandalye ve ürün sergileme tezgahlarını rastgele yerleştiremeyecek. Bu elemanların konumlarını bir yerleşim projesi ile KUDEB’e verecekler ve uygulamaları KUDEB’in onayını aldıktan sonra yapacaklar. İş yerlerinin ön ve yan bahçelerine sabit malzeme kullanılarak eternit, plastik, bakır, ahşap, kiremit gibi örtü şeklinde gölgelik yapılamayacak.

TEK TİP TANITIM MALZEMELERİ KULLANILACAK

Kaleiçi’ndeki tüm işletmeler kendi tanıtım elamanlarını değil belediyece hazırlatılacak tanıtıcı ve bilgi verici elemanları kullanacak. Bunlar hiçbir koşulda yapı cephesinden taşmayacak ve çatı yüzeylerine konamayacak. Kültür varlığı niteliğindeki işyerlerinin vitrin camına içerden ya da dışarıdan herhangi bir yazı, resim ve işaret yapıştırılamayacak. İşyerinin kültür varlığı olmaması halinde yapıştırma yazı, resim ve işaretler vitrin alanının yüzde 15’ini geçemeyecek. İşletmeler, yapıların ve avlu duvarlarının yola bakan cephelerinde ve yaya kullanımına tahsisli kaldırımlarda ürünlerini sergileyemeyecek.

RASTGELE İLAN YAPIŞTIRILAMAYACAK

İşletmeler ya da etkinliklerini kente duyurmak isteyen kurum ve kuruluşların, geçici olarak konulacak reklam ve bilgilenme elemanlarının konumu ve boyutunu içeren bir belge ile Büyükşehir Belediyesi’nden izin alacak. Kaleiçi surlarının ön ve arka yüzleri, surların görünümünü ve algılanmasını engelleyecek alanlar, yapıların sağır duvarları, boş alan ve arsalar ile yeşil alanların çevre duvarları ve içleri, onarımlarda konulan koruyucu paravana sistemlerinin yüzeyleri, haberleşme ve ışıklandırma direkleri hiçbir şekilde ilan ve reklam alanı olarak kullanılamayacak.

ULAŞIMA KURALLAR GETİRİLİYOR

Yönerge taslağında Kaleiçi’nde ulaşıma da kurallar getiriliyor. Kaleiçi’ne motorlu trafiğin gireceği ve geçebileceği yollar UKOME tarafından belirlenecek ve Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak. İşletmelere hizmet veren dağıtım, pazarlama, akaryakıt vb. servis araçları Kaleiçi’ne belirli saatlerde girebilecekler. Anılan servis araçları pazar günleri ve resmi tatil günleri Kaleiçi’ne giremeyecek. Araç kiralayan firmalara ait araçlar Kaleiçi’nde depolama yapamayacak.

GÜRÜLTÜYE YASAK

Yönerge taslağında Kaleiçi’nin sakin ve yaşanabilir bir bölge olması için gürültüyle ilgili sert önlemler getiriliyor. Buna göre, rahatsız edecek şekilde korna çalmak, yüksek sesle müzik çalmak, televizyon izlemek, anons sistemleri ile propaganda, reklam, duyuru, tanıtım ve satış yapmak, bina içi ve dışı dahil olmak üzere matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı veya benzeri araçların 19.00-07.00 saatleri arasında çalıştırmak, patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek, açık hava aktivitelerini (konser, gösteri, miting, tören festival, düğün ve benzeri) gerçekleştirmek, eğlence mekanlarında gürültü düzeyini Belediye tarafından öngörülen değerlerin üstüne çıkarmak yasaklanıyor.

KORUMA ZABITASI KURULACAK

Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaleiçi Yönergesinin uygulanmasına ilişkin konularda görevlendirilmek üzere ‘Koruma Zabıtası’ kurulacak. Koruma Zabıtası, Kaleiçi’nde denetim görevi yürütecek. Ayrıca Kaleiçi Özel Güvenlik Birimi oluşturulacak. Bu birim 25606 sayılı ‘Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te belirlenen yetki ve sorumluluklar çerçevesinde faaliyet gösterecek.

KALEİÇİ YÖNERGE İLE KORUNACAK
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2010 Perşembe 10:53:05
Güncelleme :18 Mart 2010 Perşembe 21:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?