1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kalp deliğine telli müdahale

KALP DELİĞİNE TELLİ MÜDAHALE

Akdeniz Üniversitesi, doğumsal bir kalp hastalığı olan 'Atriyal Septal Defekt' hastalığını (ASD) cerrahi yöntemler olmadan kısa süre içerisinde kapatabiliyor.

Doğuştan oluşan kalp delikleri biyoteknolojideki gelişmeler sayesinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan birtakım özel tekniklerle kasık bölgesindeki damardan girilerek 40- 45 dakika içinde kapatılabiliyor. Kalbindeki deliğe tıkayıcı cihaz takılan hastalar hastanede uzun zaman kalmadan bir gün sonra taburcu edilerek, normal yaşamlarına dönebiliyorlar.

Bir yıl içerisinde 10 tane ASD hastası üzerinde denenen yöntemle hastalar özel teknikler ve özel bir telle hastanın kasığından girilerek kalbindeki deliğe ulaşılıyor. Tıkayıcı cihaz sayesinde delik kapatılıyor. 40-45 dakika süren operasyon sonrasında hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra taburcu ediliyor.

Antalyalıların ve çevre illerdeki ASD hastalarının konuyla ilgili olarak fazla bilgisinin olmadığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demir, amacın bu konuyla ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de birkaç yıldır uygulanan yöntemin bir yıldır hastalarında uyguladıklarını ve bu süre içerisinde 10 kişiyi tedavi ettiklerini anlatan Demir, "Hastalarımızın bu konuyla ilgili bilgisi olmadığı için başka yerlerde çözüm arayabiliyorlar. Bu hizmet hastanemizde bir yıldır uygulanıyor" şeklinde konuştu.

Yapılan bu operasyon sayesinde hastaların iyileşme süreci ve yaşam kalitelerinin de arttığını kaydeden Prof. Dr. Demir, yapılan tedavi yöntemiyle göğüs açılmadan hastaların esnetik olarak da bütünlüğünün korunduğunu ve böylece sorunların ortadan kalktığını kaydetti. Prof. Dr. Demir, yapılan operasyonun düşük maliyetli olması nedeniyle SGK tarafından da kabul gören bir operasyon olduğunu söyledi.

Doğumsal kalp hastalığı olan ASD'nin yetişkinlerde en sık görülen hastalık olduğunu söyleyen Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, ASD hastalığının genellikle başka tetkikler yapılırken ortaya çıktığını, muhakkak ki bütün doktorların bu konuya dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Hastalığın yavaş ve sinsi bir şekilde ilerlediğini kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, ileriki yaşlarda kalp yetmezliğine sebep olduğunu kaydetti.

Doğumsal kalp hastalıklarına ameliyatsız yaklaşımın, cerrahi operasyonlarla olan farkına da değinen Prof. Dr. Yılmaz, "Hastada bir kaç gün önceden cerrahi operasyonlar için hazırlıklar başlar. Cerrahi operasyon ortalama 7-8 saat sürer ve hasta yaklaşık 1 ay içerisinde normal yaşantısına döner. Yapılan ameliyatsız yaklaşımda hasta bir gün önceden hazırlanır, operasyon zamanında kasıktan girilerek kalbe ulaşılır ve bu işlem 40-45 dakika sürer. Herhangi bir sorun çıkmadığı sürece hasta ertesi gün evine gider" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 16:58:02
Güncelleme :9 Ekim 2009 Cuma 18:13:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?