7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kalp krizi geçiren işçi hayat verdi!

Antalya'da kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 42 yaşındaki Ali Can'ın organları, böbrek yetmezliği çeken 2 kişiye hayat verdi.

Antalya'da Kızıltoprak Mahallesi'nde yaşayan ve Muratpaşa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışan 42 yaşındaki Ali Can, iş çıkışında geçirdiği kalp krizi sonucu tedavi altına alındığı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2 gün yaşam mücadelesi verdi. Can'ın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi, organlarını bağışlamaya karar verdi. Hayatını kaybeden belediye işçisinin bağışlanan böbrekleri için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 6 aile Antalya'ya çağrıldı. Yapılan testlerin ardında böbreklerin 7 yıldır böbrek yetmezliği çeken Antalyalı Hanife Demirci ve 2 yıldır böbrek yetmezliği çeken Akşehirli Ayşe Koşan'a uyumlu olduğu belirlendi.

Yapılan ameliyatla hayat bulan Hanife Demirci, "7 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi olmaya başladım. Daha önce de kadavradan böbrek ameliyatı olmuştum, ancak böbrek uyum sağlamadı. Periton diyalizine girmeye başladım. Periton diyalizine girerken hamile olduğumu öğrendim. Doktorlar benim ve bebeğimin hayatının tehlike altında olduğunu ve bu şekilde doğum yapmanın riskli olduğunu söylediler. Ancak ben bebeğimi dünyaya getirmeye karar verdim. Bu şekilde anne olan Türkiye'deki 3. kişiyim. Dünyada da 18 kişinin bulunduğunu öğrendim. Bize böbrek veren aile adına çok üzüldüm. Ancak böyle bir davranışta bulundukları için kendilerine minnettarım" dedi.

Konya'nın Akşehir ilçesinde yaşayan ve 2 yıldır böbrek yetmezliği çeken 2 çocuk annesi Ayşe Koşan ise, "Böbreğin bana uyumlu olduğunu öğrenince çok sevindim ve uzun süre ağladım. Çünkü büyük zorluklar yaşadım. Çocuklarım üniversite sınavlarına hazırlanıyor ancak ben onlara yardımcı olamıyordum. Onlarla fazla ilgilenemiyordum. Böbrek nakliyle hayata yeniden tutununca onların üniversite sınavını kazanmaları için çalışacağım. Bize böbreklerini bağışlayan aileye çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Ali Can'ın ağabeyi Fehmi Can da, "Kardeşimizin ölümü çok beklenmedik oldu ve bizi derinden üzdü. Eşi ve çocukları ile konuşup organlarını bağışlamaya karar verdik. O öldü ancak organları başkalarında yaşayacak. Organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 14:40:55
Güncelleme :6 Ekim 2007 Cumartesi 14:44:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?