22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kalp nakli olanlar buluştu

KALP NAKLİ OLAN 14 KİŞİ ANTALYA’DA BULUŞTU

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kalp nakli olarak ikinci hayatlarını yaşayan 14 kişi, aileleriyle birlikte Antalya’da düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Etkinliğe, kalp naklini gerçekleştiren doktorlar da katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezıd, kalp nakliyle hayata yeniden tutunan hastaların, organ naklinin önemini gözler önüne serdiğini söyledi. Kalp yetmezliğinin Türkiye’nin en büyük sağlık sorunlarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayezıd, “Türkiye’de 800 bin kalp yetmezliği hastası var. Her yıl bunların yüzde 10’u son dönem kalp yetmezliğine ilerliyor. Bunların da yarısı yani 40 bin kişi kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye’de yılda 2 bin kalp nakli yapılması gerekiyor. Ancak yapılan nakil sayısı sadece 50” dedi.

Kalp yetmezliği bulunan hasta sayısının son 5 yılda yüzde 100 arttığını kaydeden Bayezıd, “Türkiye’de yılda 250 beyin ölümü vakası bildiriliyor, ancak bunların hepsi kullanılamıyor. Çünkü her beyin ölümü kalp nakli için yeterli değildir. Kalbin herhangi bir şekilde yıpranmaması gerekiyor. Nakil sayısının artması için organ bağışının mutlaka artması gerekiyor” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 11:33:02
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 12:02:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?