22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kaş’ta karakulak ve vaşak arayacak

KAŞ’TA KARAKULAK VE VAŞAK ARAYACAK

Antalya Düzlerçamı’nda karakulakları görüntülemeyi başaran Biyolog Batur Avgan, bu kez Kaş Kıbrıs Deresi Kanyonu’nda araştırma yapacak.

Dünyada soyu tükenmekte olan memeliler listesinde yer alan ve kedigiller familyasının bir üyesi olan karakulaklar hakkında İsviçre’de yüksek lisans yapan Batur Avgan, 13 yıl aradan sonra geçtiğimiz ay Antalya Düzlerçamı’nda ikinci kez karakulak görüntülemeyi başarmıştı. Fotokapan yöntemiyle karakulakların varlığını belgeleyen Avgan’ın yeni hedefi, Kaş’taki Kıbrıs Deresi Kanyonu’nda karakulak ve vaşak araştırması yapmak. Her iki canlının da bölgede birarada bulunduğunun belgelenmesi durumunda Kıbrıs Deresi’nin bu konuda dünyada en önemli nokta olacağını vurgulayan Avgan, karakulakları görüntülemenin çok zor olduğunu söyledi. Avgan, “Bölgede karakulak ve vaşak postunun bulunması da önemli bir kanıt sayılır” diye konuştu.

KIBRIS DERESİ DÜNYADA TEK NOKTA OLABİLİR

Karakulak’ın Anadolu’da on binlerce yıldır varolduğunu belirten Avgan, günümüzde yalnızca Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunduğunu söyledi. 2005 yılında Elmalı Çığlıkara’daki Dokuz Göller bölgesinde vaşak görüntülendiğini, Akseki’den de bu yönde haberler geldiğini söyleyen Avgan, karakulak ve vaşakların aynı habitatı paylaştıklarını ve birbirleriyle mücadele içinde olduğunu belirtti.

KAÇAK AVLANMA

Avgan, iki canlının da keklik, çobanaldatan ve üveyik gibi yer kuşlarının yanı sıra tavşan ve tarla faresi gibi kemirgenlerle beslendiklerini belirterek, çalışmaların Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme ekiplerinin desteğiyle gerçekleştiğini söyledi. Bölgede çobanlardan avcılara kadar birçok kişiyle görüştüğünü ve arazi hakkında bilgi aldığını ifade eden Avgan, “Tavşan ve dağ keçisi gibi canlıların kaçak avlanması, karakulak habitatını zayıflatıyor” diye konuştu.

KAŞ’TA KARAKULAK VE VAŞAK ARAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 11:37:00
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 13:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?