21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kavun, çiftçinin yüzünü güldürdü

Antalya'nın Manavgat ilçesinde kavun fiyatları üreticinin yüzünü güldürdü. Çiftçi kavun fiyatının 30 YKr'den aşağı düşmesini istemiyor.

Manavgat Sebze ve Meyve Hal'inde cinsi ve kalitesine göre kavun 40-45 YKr arasında alıcı buluyor. 20 gündür kavun fiyatlarının üreticini yüzünü güldürdüğünü belirten çiftçi Halil Akın, fiyatların geçen yıla göre iyi olduğunu söyledi. 12 dönüm tarladan 24 ton kavun aldığını ifade eden Akın, fiyatları 30 YKr'nin altına düşmesi halinde zarar edeceğini söyledi.

3 yıl içinde tarım girdilerinde başta mazot olmak üzere yüzde 200 oranında artış olduğunu belirten Akın, kavun üreticisinin son 5 yıl içerisinde ilk defa yüzünün güldüğünü ifade etti. Akın, "15 gün daha kavun fiyatları 40 YKr'den satılırsa rahat bir nefes alacağız. Kavunun piyasası çok iyi. Kalitesine göre 40 ile 50 YKr arasında alıcı buluyor. Ürün ilk çıktığında ailecek kilosunu 10 YKr'ye satarız diye çok korkmuştuk" diye konuştu.

Kavun rekoltesinin geçen yıla göre düşük olmasından ötürü Manavgat Sebze ve Meyve Hal Komisyonu'nda fiyat istikrarının iyi olduğunu belirten sebze ve meyve komisyoncusu Adnan Sevimli, piyasa da 40 YKr'den alıcı bulduğunu ifade etti. Bu yılki kavun fiyatlarının üretici için sevindirici olduğunu belirten Sevimli, rekolte düşüklüğünden piyasa da kavunun az olduğunu ifade etti.

Öte yandan Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü verilerine göre 2007 yılında ilçede 8 bin dekar alanda 25 bin ton kavun üretimi olduğu ifade edildi. Bu ise bu rakamın 10 bin ton civarında olması bekleniyor. Manavgat'ta 250 aile geçimini kavun yetiştiriciliğinden sağladığı belirtildi.

CHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 18:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?