21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kayıtlı kömür takip dönemi başlıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri kentte kömür satışı yapan mümessillere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kömür satış izni alarak kentte kömür satışı yapan yaklaşık 30 mümessilin katıldığı toplantıda hava kalitesinin korunmasına yönelik yapılacak işlemler ve yeni yasal düzenlemeler hakkında mümessillere bilgi verildi.

Antalya’da kullanılacak yerli ve ithal kömür kriterlerinin değerlerini hatırlatan
Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürü Şaban Yavuz, “yerli kömür en az 4000 kcal/kg olmalıdır. Kükürt oranı ise en fazla yüzde 2 oranında olmalıdır. İthal kömürde ise kükürt oranı maksimum yüzde 0,9. toplam nem yüzde 10, kül oranı ise yüzde 14’ü aşmamalıdır” dedi.

Antalya’da hava kalitesinin korunmasına yönelik kontrollerin kayıt ve belgelerle desteklenerek daha detaylı bir şekilde yapılacağını vurgulayan Çevre Sağlığı Şube Müdürü Şaban Yavuz, para cezalarının yanında satış izin belgesi iptali ve kapatmaya kadar varan idari cezaların da uygulanacağını dile getirdi.

Yapılan kontroller ve denetim çalışmalarında il dışına çıkarılan kömürlerin yeniden ilimize getirilmeye çalışıldığına yönelik tespitlerin yapıldığını vurgulayan Yavuz, “yaptığımız analiz neticesinde Antalya’da kullanılmasına izin verilmeyen kömür, getiren mümessil tarafından il dışına çıkarılacaktır. Yeni düzenleme ile mümessil bu kömürü il dışında sattığına dair satış belgesini de bize ibraz etmek zorundadır” dedi.

Kömür satışı yapılan işletmeler ve depolarda işletme sahiplerinin yaptıkları günlük satış miktarını belirten kayıt defteri tutacaklarını ifade eden Yavuz, “aynı kayıt defteri Büyükşehir belediyesi Hava Kalitesi Kontrol Ekiplerimizde de bulunacak. Ortalama 2 günde bir yapılacak olan kontrollerde hangi bayinin hangi kömürden kaç torba sattığı kayıt altında gözlenecek. Eğer depoya yeni kömür alımı yapılmışsa, bu deftere yeni kayıtlar da işlenecek. Bu çalışma kentte kaçak ve izinsiz kömür satışını en aza indirmek ve hava kalitesinin korunması başta olmak üzere yasalara uygun kömür satışı yapan işletmelerin mağduriyetini de gidecektir” şeklinde konuştu.

Yeni yasal düzenleme ile kömürcüler arasındaki kömür takasının bundan böyle torba ve kilo bazında değil; kamyon bazında gerçekleştirileceğine dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürü Şaban Yavuz, uygunluk belgelerinin satış yapılan işletmelerin yanında depolarda da bulunması gerektiğini hatırlattı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 09:14:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?