21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kazak genç hayat buldu

Kazakistan uyruklu böbrek hastası Aıbek Beshlıyev, Antalya'daki özel bir hastanede annesinin bağışladığı böbrekle hayata yeniden 'merhaba' dedi.

Kazakistanlı 26 yaşındaki Aıbek Beshlıyev'e 10 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 8 yıl boyunca Kazakistan'da ilaç tedavisi gören Beshlıyev, son iki yıl da diyalize bağlandı. Hastalığı nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalan Beshlıyev'e böbrek nakli olması gerektiği söylendi.

Oğlunun her geçen gün gözünün önünde eridiğini gören 62 yaşındaki anne Mablı Beshlı Ogly, oğluna böbreğini bağışlamaya karar verdi. Aile, daha önce oğluna böbreğini veren yeğenleri Rüstem Eşlioğlu'nun önerisi üzerine böbrek nakli için Türkiye'yi seçerek, Medical Park Antalya Hastanesi'nin Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş'a başvurdu. Hastanede yapılan operasyonla Mablı Beshlı Ogly'ın bir böbreği oğluna nakledildi.

Annesinin bağışladığı böbrekle ikinci kez hayata tutunan Beshlıyev, "16 yaşında böbrek rahatsızlığım başladı. Kazakistan'da tedavi oldum. Son 2 yıldır da diyalize girmeye başladım. Antalya'ya halamın oğlu geldi ve oğluna böbreğini bağışladı. Onlar sağlığına kavuştular. Ve bize de burayı önerdiler. Allah anneme uzun ömürler, sağlık versin. Annem benim hayatımı kurtardı. Ben de anneme gözümü kırpmadan böbreğimi bağışlardım" diye konuştu.

Oğluma ölsem de böbreğimi bağışlayacağım" diyen anne Mablı Beshlı Ogly ise, "10 çocuğum vardı, 2 kızımı börek yetmezliğinden kaybettim. Bir çocuğumu da kaybetmiştim. Beshlıyev'de böbreklerinden hasta oldu. 16 yaşından beri çocuğumu hastanelere götürüyorum. 2 yıldır diyalize giriyordu. Oğlumun diyalize girdikçe her geçen gün gözümüm önünde eridiğini gördüm. Kız kardeşimin oğlu burada ameliyat oldu. Sonra geldi bize söyledi. Sizi de oraya götürelim. Ben de geldim. Oğlumu kurtarmak için ölsem de, kalsam da böbreğimi bağışlayacağım dedim. Oğlumun hayatını kurtaracağım dedim. Naklimiz başarılı oldu. Şükürler olsun her ikimizde çok iyiyiz" şeklinde konuştu.

BU YIL TÜRKİ CUMHURİYETLER'DEN 33 NAKİL YAPILDI

Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, hastalarının organ nakli için Kazakistan'dan merkezlerine geldiğini belirterek, "62 yaşındaki anneden 26 yaşındaki oğluna başarılı bir böbrek nakli gerçekleştirdik. Her iki hastamızın da sağlık durumu gayet iyi. Kısa süre sonra taburcu ececeğiz. Orta Asya'daki bir ülkeden hastaların bizi tercih etmesinden mutluluk duyduk. Bu yıl içinde Türki Cumhuriyetler'den gelen 33 hastamıza böbrek nakli gerçekleştirdik" dedi.

Merkezlerinin son 3 yıldır dünyanın en büyük böbrek nakli merkezlerinden birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirbaş, "2009 yılında 500 böbrek nakli, 2010 yılında 516, bu yılın eylül ayı itibariyle 410 nakil gerçekleştirdik. Elimizde başarı oranları var. Nakillerimiz yüzde 95'i çalışmakta. Bu nedenle yurt içi ve yurt dışından talepler var. Avrupa'dan başta Almanya, Hollanda, Fransa, İrlanda, Belçika olmak üzere nakiller gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2011 Çarşamba 12:59:30
Güncelleme :28 Eylül 2011 Çarşamba 13:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?