7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kemer'de AIDS alarmı

Antalya'nın Kemer İlçesi'nde 18 kedide AIDS virüsü saptandı ve belideye de kedi besleyenlerden hayvanlarını kısırlaştırmalarını istedi.

Kemer Veteriner Polikliniği Veteriner Hekimi Olgun Aslan, kliniklerinde son 2 yılda testleri yapılan kedilerden 18'inde AIDS virüsü tespit ettiklerini açıkladı. Olgun Aslan, Beldibi'nden Çıralı'ya kadar olan sahil şeridinde kedilerdeki bu hastalığın son derece yaygın olduğunu söyledi. Aslan, vatandaşların sahip oldukları kedileri kısırlaştırmak için bir an önce kliniklere getirmesini istedi.

BELEDİYE HAREKETE GEÇTİ

Kemer Belediyesi de kedi AIDS'indeki artış üzerine harekete geçti. Kemer Belediyesi Veteriner Hekimi Adnan Öney, “Bu hastalığın insanlara geçtiğine dair bugün için herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. Ancak, unutulmamalıdır ki, bundan 8- 10 yıl öncesinde tavuk vebası da insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmamaktaydı. Ama bilindiği gibi bugün tüm dünyada ‘Kuş Gribi’ adıyla bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.

Şu an için yapılabilecek en mantıklı davranışın kedileri kısırlaştırmak ve aşılarını ihmal etmemek olduğnu vurgulayan Adnan Öney, belediye olarak Hayvan Barındırma Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bu işlemleri ücretsiz yaptıklarını duyurdu. Öney, kedi sahiplerini hastalığa karşı duyarlı olmaya davet etti.

RİSK ERKEKLER KEDİLERDE DAHA FAZLA

Kemer Veteriner Polikliniği Veteriner Hekimi Olgun Aslan ise virüsün insanlara bulaşma riski bulunmadığını söyledi. Erkek kedinizin bu hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söyleen vetiriher hekim Olgun Aslan, “Kedi AIDS’i (feline immunodeficiency virus- FIV) retrovirus olarak adlandırılan bir virüsün yol açtığı ve kedi lösemisi ve insanlardaki AIDS ile yakın benzerlikler gösteren bir hastalıktır” dedi. Olgun Aslan, virüsün kedilerin bağışıklık sistemine saldırdığını hatırlattı, bir süre sonra bağışıklık sistemini yok ederek kedilerin çok çeşitli enfeksiyonlu hastalıklara ve kansere yakalanmasına neden olduğunu söyledi.

Olgun Aslan, virüsün salya ya da ısırma yoluyla kediden kediye geçtiğini kaydederken, “Doğum ya da anne sütü yoluyla geçtiğine ilişkin örnekler oldukça azdır. Hamileliğinden önce AIDS'e yakalanmış anne kedilerin yavruları hastalığa genellikle yakalanmamaktadır. Kedi AIDS'i sadece kedilerde değil leoparlarda, aslanlarda, kaplanlarda ve jaguarlarda da görülmektedir.”

YAŞAMA SÜRESİ 1 YIL

Olgun Aslan, virüsün ilk olarak 1987 yılında fark edildiğini ve bunun tıpkı insanlardaki gibi 3 aşamada geliştiğini belirterek şöyle dedi:

“İlk aşamada ateş, lenflerde şişkinlik ve şüpheli deri rahatsızlıkları görülmektedir. Bu aşama virüsün kapılmasından sonra yaklaşık 4 ila 6 hafta sürmektedir. İkinci aşamada virüs belirtilerini saklamakta ve bir belirti görülmemektedir.

Bu aşama yıllar boyu sürebilir ve bu süreçte bağışıklık sistemi peyderpey yok olmaya başlar. Üçüncü aşama bağışıklık sisteminin çöktüğü ve ciddi rahatsızlıkların başladığı aşamadır. Hastalık genellikle 5 ila 12 yaş arası kedilerde görülmektedir. Bağışıklık sisteminin çökmesi sebebi ile aslında sağlıklı bir kedinin kolaylıkla baş edebileceği hastalıklar ciddi rahatsızlıklara yol açmaya başlar ve öldürücü düzeye ulaşır. Hastalığa yaklanan kedilerde sıkça görülen rahatsızlıklar, üst solunum hastalıkları, barsak hastalıkları, deri ve kulak hastalıkları olup bazı kedilerde kanser de görülmektedir. Kedi AIDS'inde üçüncü aşamaya geçmiş kediler için beklenen yaşama süresi 1 yıl civarındadır.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 13:57:27
Güncelleme :28 Şubat 2007 Çarşamba 13:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?