7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kemer'de otelleri kediler bastı

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ndeki turistik tesislerin büyük bölümünü kediler bastı. Özellikle Kemer'e bağlı Göynük ve Beldibi beldelerinde otel başına sayıları 80 ile 100 arasında değişen kedi artışı yaşandı.

Otel genel müdürleri, kedilerin tesislerde bulunan Avrupalı turistin büyük bölümünü rahatsız etmediğini, ama bazı turistlerin durumdan şikayetçi olduğunu söyledi. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde restoranların önüne biriken yüzlerce kedi hayvansever turistler tarafından beslenirken, bazı tesisler ise kedi yakalama timi oluşturdu. Bu tesislerde personele, yakaladıkları kedi başına para ödülü veriliyor.

Kemer'de yaz sezonunun sona ermesinin ardından turistik tesislerde kedi sorunu başladı. Özellikle Göynük ve Beldibi beldelerinde bulunan otellerde, sayıları artan kediler sorun oldu. Otel genel müdürleri, özellikle yaşlı Avrupalı turistlerin kedilere büyük ilgi gösterdiğini, ancak bazı tatilcilerin durumdan pek memnun olmadığını, sürekli şikayetlerini ilettiklerini söyledi. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde restoranların önüne biriken 100'e yakın kedi, turistlerden yemek isterken ilginç görüntüler oluştu. Turistlerin acıyıp beslediği kediler, her geçen gün artış kaydetti. Bazı tesisler, bünyelerinde kedi yakalama timleri oluştururken, bu işle personelini görevlendirdi.

LOBİYE VE ODALARA ÇIKIYORLAR

Göynük Beldesi'nde bulunan La Mer Otel’in Genel Müdürü Esen Çağırgan şunları söyledi:

“Göynük'te kış boyunca açık kalacak 8 tesisimizde ciddi bir şekilde kedi problemi yaşıyoruz. Kedi sorununun kesinlikle çözüme kavuşması lazım. Geçen yıl da tartışmıştık. Belediyemizin bu konuda bize destek olması lazım. Yalnızca bizim tesiste 80’in üzerinde kedi var. Diğer tesislerde ve Beldibi beldesindeki tesislerde de kedi ve köpek sorunu çok arttı. Kapanan tesislerle birlikte bu sayıların artmasını bekliyoruz. Kedilerin başka bölgelerden bizim bölgemize getirilip bırakıldığını düşünüyoruz. Bir barınak ya da kedi evi yapılmasını istiyoruz. Bu barınağa biz de destek sağlayabiliriz. Kediler restoran önlerinde yemek beklemek dışında bazen lobiye ya da odaların bulunduğu bölüme kadar çıkıp sıkıntı yaratıyor.”

Magic Life Kemer Genel Müdürü Nina Ercoşkun ise kedi sorununu en şiddetli yaşayan tesislerden biri olduklarını belirtirken, “Ancak bu sorunu kedileri kısırlaştırarak ve kedi istasyonu kurarak aştık” dedi.

KEDİ EVİ YAPTILAR

Baş edemedikleri kediler için bir ‘kedi evi projesi’ hazırladıklarını kaydeden Majesty Mirage Park Resort Otel Genel Müdürü Uğur İncesu da şunları söyledi:

“Kedi sorunu yalnızca bizim tesislerin sorunu değil. Antalya’da otellerin yüzde 80’inin kapanmasının ardından açık olan otellerin tamamında bu sorun var. Bu kedilerden kurtulmak söz konusu değil. Bir yerden bir yere taşımak çözüm teşkil etmiyor. O bölgelerde bizim bölgemize kedilerini bırakıyor. Ya da kediler geri dönüyor. Bölgesel yerel yönetimler ve oteller olarak el birliği ile kısırlaştırma yöntemine başvuracağız. Daha sonra bu kedileri bulundukları yerlerde misafirleri rahatsız etmeden barındıracak ve aktivite yaratacak şekilde değerlendirmek lazım. Sokak hayvanlarına da bizim duyarlı insanlar olarak sahip çıkmamız lazım. Otelimizde başa çıkamadık. Kedilerin toplu halde restoran, resepsiyon gibi alanlarda dolaşması bazı misafirlerimize rahatsızlık veriyor. Biz de bir çözüm olarak tesisimizin içerisinde kedi evi yaptık. Otelimizde konaklayan misafirler için dört dilde infermasyon bilgileri içeren yazılar dağıtıyoruz. Kedileri restoranlar yerine kedi evinde beslemelerini istedik. Bu şekilde sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.”

‘PEŞLERİNDEN KOŞAMAYIZ’

Göynük Belediye Başkanı CHP'li Necati Topaloğlu, otelcilerle yaptıkları toplantılarda bu konunun gündeme geldiğini, ancak teknik bir sorun olduğu için norm kadroya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Topaloğlu, “Norm kadro gereği belediyemizde veteriner hekim yok. Bu konuda bize Kemer Belediyesi Veterineri yardımcı oluyor. Kediler için kapan yaptırmışlar. Bize de o kapanlardan verecekler. Biz de her otele bu kapanlardan dağıtacağız. Yoksa otellerimizde misafirlerimizin önünde file ile kedi peşinden koşmak ya da bayıltıcı silahlarla kedi peşinde koşmak mümkün değil. Bunu turiste de izah edemezsiniz. Otellere kapan dağıtıp yakalanan kedileri zabıta toplayacak ve Kemer Belediyesi hayvan barınağına bırakacağız” diye konuştu.

Kemer Belediyesi Veteriner Hekimi Adnan Öney ise konuyu şöyle değerlendirdi:

“Kediler beslenmedikleri yerlerde barınmaz. Biraz da sorumluluk otel yöneticilerinde, personelde ve müşterilerde. Bizim insanımız da yabancı misafirler de hayvanları seviyor. Özellikle yemek saatlerinde ortaya çıkan kedileri acıyarak besliyorlar. Kedi alışınca bölgeden gitmiyor. Oteller kapanınca da açık olan tesislerde birikiyorlar. Kemer’de son 20 günde kedi ve köpek sayısı çok arttı. Her belediye, Hayvanları Koruma Yönetmeliği gereğince sokak hayvanlarını barındıracak tesisler kurmakla yükümlü. Bu barınaklarda hayvanların kısırlaştırıp aşılanması ve sahiplendirilmesi gerekiyor. Tek tek yakalamak bir çözüm değil. Kedi, köpek gibi değildir, daha kurnazdır, zor yakalanır. 4 pençesi ve dişleri tam bir silah gibidir. Araba altlarından, baca deliklerine, ağaçlara kadar her yere girip çıkıp kaçabilirler. Tüm dünya gibi biz de kedi kapanı uygulamasına geçtik. Kemer ve belde belediyeleri ile diyalog halinde çalışıyoruz. Otellere kapanlar verilecek. Bu şekilde toplanan kediler barınağımızda kısırlaştırılacak.”

 

DHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 12:30:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?