21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Keneden sonra tatarcık tehlikesi!

TÜRKİYE'de geçen yıl 71 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından ölmesine neden olan kenelerden sonra şimdi de tatarcık sineğinin ısırması ile ortaya çıkan Leishmania hastalığı tehlikesi başgösterdi.

Tatarcık sineğinin ısırdığı köpek, kemirgen ve diğer memelilerde üreyen Leishmania parazitleri yine tatarcıklar tarafından insanlara bulaştırılıyor. Türkiye'de ‘Şark çıbanı’ denilen yaralara yol açtığı bilinen hastalık kemik iliği, karaciğer, dalak, lenf düğümleri ve diğer iç organları etkiliyor ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanıyor.
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, artık tatarcık sineklerinin de keneler kadar tehlikeli olduğunu ve önlem almak gerektiğini söyledi. Tatarcık sineğinin ısırdığı köpek, kemirgen ve diğer memelilere bulaştırdığı hastalığı insanlara taşımasıyla ile ortaya çıkan Leishmania hastalığının Türkiye'de sadece ‘Şark çıbanı' denilen yaralara yol açtığının zannedildiğini belirten Saygılı, “Hastalık ayrıca kemik iliği, karaciğer, dalak, lenf düğümleri ve diğer iç organları etkiliyor ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabiliyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu hastalıkla ilgili yaptığı araştırmanın, Leishmania'nın yılda 500 bin kişiyi tehdit ettiğini ortaya koyduğunu bildiren Saygılı, “Hastalık şimdiden Mısır ve Sudan'da bir çok ölümden sorumlu tutuluyor” dedi.


Saygılı, Türkiye'nin de tehlike altında olduğunu çünkü ülke genelinde yapılan araştırmada köpeklerin yüzde 30'unda bu hastalığın görüldüğünü açıkladı. Avrupa'da bu hastalığa karşı geniş önlemler alındığını kaydeden Muammer Saygılı, özellikle vücut direnci zayıf olan yaşlıların ve çocukların tehlike altında olduğunu söyledi.

Leishmania parazitleri ile mücadelenin kuduzla mücadele gibi ciddiyetle yürütülmesi gerektiğini söyleyen Saygılı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın harekete geçmesini istedi. Saygılı veteriner kliniklerine tedaviye gelen ev hayvanlarında bile bu hastalığa rastladığını belirterek, “Ev hayvanlarının parazit kontrolünden geçmesi zorunlu hale getirilmeli” dedi. Ev hayvanlarında parazitle mücadelede sprey ve parazit tasması gibi koruyucu önlemlerin de olduğunu söyleyen Muammer Saygılı, hayvan sahiplerini duyarlı olmaları konusunda uyardı. Saygılı, DSÖ'nün İran'da yaptığı bir çalışma sonucunda, parazit tasması takılan hayvanlarda parazite rastlanma oranının çok düşük olduğunun belirlendiğini belirtti.

Uzmanlar, korunmak için yaz akşamlarında açık havada oturmadan önce böcekleri uzak tutacak spreylerden kullanılmasını da önerdi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 11:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?