7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kepez dili ödüllendirdi

Kepez Belediyesi’nin, Dil Bayramı’nın 75. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirdiği “Benim Dilim Güzel Türkçe’m” konulu kompozisyon yarışması sonuçlandı. Sanatçı, Eğitmen ve Şair Semih Sergen’in de katıldığı törenle, dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.

Eğitime büyük destek veren Kepez Belediyesi, televole kültürüyle yozlaştırılan Türkçe’ye sahip çıkıyor. Kepez Belediyesi, Türk Dilinde yaşanan yozlaşmaya dikkat çekmek amacıyla ilköğretim ve lise öğrencileri arasında gerçekleştirdiği kompozisyon yarışması tamamlandı. Öğrenciler, “Benim Dilim Güzel Türkçe’m” konulu kompozisyon yarışmasına büyük ilgi göstererek, Türk diline sahip çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü, yaptığı değerlendirme sonrasında kompozisyon yarışmasında ödül alan eserleri belirledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Yeni Mahalle Semtevi’nde gerçekleştirilen törenle, dereceye giren eser sahipleri ödüllerini aldı.

Ödül törenine Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Başkan Yardımcıları Mesut Kocagöz, Recep Mavi, Soner Erkaya, Sanatçı- Şair ve Eğitmen Semih Sergen, TRT Antalya Bölge Radyosu Müdürü Gürsel Kaya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Sezai İrtem ve öğrenciler katıldı. Burada bir konuşma yapan Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Türk dilinde yaşanan yozlaşmaya dikkat çekerek, şunları söyledi: “Son zamanlarda kitle iletişim araçlarıyla yaşanan yozlaşma, kirletilme nedeniyle Türk dilinin önemi daha artmaktadır. Bir milleti ayakta tutan, fertleri birbirine bağlayan, sosyal hayatı düzenleyen ve devam ettiren, milli şuuru besleyen bir unsur olarak dilin oynadığı rol çok büyüktür. Bağımsızlığın temeli milli şuurdur. Milli şuurun en kuvvetli kaynağı ise dildir. Bu nedenle Türkçe’mize sahip çıkmalı, yozlaşmaya ve kirletilmeye karşı mücadele etmeliyiz. Bazı televizyon programlarındaki televole kültürünün, sinemada, gazetelerde yabancı kelime hastalığının Türkçe’mize zarar verdiği inancındayım. Gençlerimizin, Türkçe’mize sahip çıkması amacıyla bu kompozisyon yarışmasını düzenledik. Yarışmaya gösterilen ilgi de Türkçe’mize sahip çıkılması bakımından bizi memnun etti.”

Türkçe isim taşımayan işyerlerine izin verilmemesiyle ilgili bir çalışma başlattıklarını belirten Öner, “Son yıllarda güzel Türkçe’mizin yozlaştırıldığını ve kirletildiğini görmekteyiz. Özellikle iş yeri adlarının yabancı dilde yazıldığını görüyoruz ve üzülüyoruz. Türkçe adlar taşımayan işyerlerine izin verilmemesiyle ilgili bir çalışmayı Kepez’de de hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda her türlü denetimi yapacağız. Sokak, cadde adlarında, her türlü levhada Türkçe kurallarına özen gösterilmesine dikkat ediyoruz.” diye konuştu. Konuşmaların ardından dereceye giren kompozisyonlar, eser sahipleri tarafından okundu. Daha sonra 54 yıldır sanatın içerisinde bulunan ve Türkçe’mizi en güzel kullananlardan biri olan Sanatçı-Eğitmen ve Şair Semih Sergen’in söyleşisine geçildi.

Sergen, Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner’e, Türkçe diline sahip çıkması ve tiyatroya yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür etti. Türk dilinin önemi, Türkçe’yi güzel konuşma, dilimizdeki yozlaşma ile ilgili öğrencileri bilgilendiren Sergen, Mevlana’nın ve Yunus Emre’nin ve kendi eserlerinden oluşan mini bir şiir dinletisi de sundu.
Konuşmaların ardından kompozisyon yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri, Başkan Öner, Semin Sergen, TRT Antalya Bölge Radyosu Müdürü Gürsel Kaya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Sezai İrtem, Kepez Belediye Başkan Yardımcıları Recep Mavi ve Mesut Kocagöz tarafından verildi. Başkan Öner, katılımından dolayı günün anısına Semih Sergen’e teşekkür plaketi takdim ettim. “Benim Dilim Güzel Türkçe’m” kompozisyon yarışmasında ilköğretim okullarında, birinciliği Ünsal İlköğretim Okulu’ndan Ayşe Üyür, ikinciliği Özel Akev İlköğretim Okulu’ndan Selin Öztürk, üçüncülüğü de General Şadi Çetinkaya İlköğretim Okulu’ndan Ayşe Güngör kazandı.

Liseler de, Çağlayan Lisesi’nden Huriye Kılıç, birinci, Hızır Reis Ticaret ve Anadolu Ticaret Lisesi’den Kezban Işıldar ikinci, Metin Çiviler Lisesi’nden Ayşe Kalaycı üçüncü oldu. Kompozisyon yarışmasının 1.sine bilgisayar ve tam altın, 2.sine tam altın, 3.süne de yarım altın ödül verildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 13:20:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?