21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kepez'e “Osmanlı Kıraathanesi”

Kepez Belediyesi, Osmanlı mimarisi şeklinde projelendirdiği esnaf çarşısından sonra şimdi de Yükseliş Mahallesi’nde, 4 dönümlük parkın içerisine “Osmanlı Kıraathanesi” yapıyor.

Kepez Belediyesi, Osmanlı mimarisini ve kültürünü yaşatacak bir projenin yapımını daha başladı. Kepez Belediyesi, Mısır Çarşısı benzeri esnaf çarşısından sonra şimdi de Osmanlı Kıraathanesi ile tarihi kültürü geçmişe taşıyacak. Osmanlı Kıraathanesi, Yükseliş Mahallesi’nde yapımına başlanan 4 dönümlük parkın içerisinde inşa ediliyor. Kıraathanenin mimarisi ve iç dekorasyonu, Osmanlı dönemi kıraathanelerinin özelliklerini taşıyacak.

Bu arada Osmanlı Kıraathanesi ile birlikte Yükseliş Mahallesi’ne 4 dönümlük, bir park da yapılıyor. Osmanlı Kıraathanesi’nin yanı sıra parkta, Kepez Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilk olan fitness aletleri, süs havuzu, çocuk oyun grubu ve oturma alanları da olacak. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce inşasına başlanan park, spor alanlarıyla, kıraathanesiyle ilçe halkının buluşma noktası olacak.

Tarihi mirasın yaşatılmasına, geleceğe aktarılmasına büyük önem verdiklerine belirten Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Mısır Çarşısı benzeri esnaf çarşısından sonra Osmanlı Kıraathanesi projesiyle tarihi kültüre sahip çıktıklarını söyledi. Her mahalleye park ilkesiyle çalıştıklarını belirten Öner, “Her mahalleye park, sözümüzü büyük oranda gerçekleştirdik. Şimdi Yükseliş Mahallesi’ne, kültür ve spor temalı bir kazandırıyoruz. Parkın hizmete girmesiyle vatandaşlarımız hem spor yapacak hem de tarihi bir mekanda sevdikleriyle birlikte olacak. Kepez’de yeşil alan yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz.”

İstanbul’da ilk kahvehaneler, 1555 yılında biri Halep’ten diğeri Şam’dan gelen Hakim ve Şems isimli kişiler tarafından Tahtakale’ de açıldığı biliniyor. Osmanlı kıraathane kültüründe kahve içilip sohbetler edilir, dertleşilir, tartışılır, şiirler söylenir, çalgı çalınır, kitap okunur, tavla, kâğıt, domino oynanır, nargile içilirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 16:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?