22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kırsal kalkınmaya örnek girişim

1980- 1990 yılları arasında dağlarda topladığı kekik, adaçayı ve benzeri yabani bitkileri toplayan Abdullah İnan, kırsal kalkınmaya model olacak örnek bir girişimde bulundu.

İnan, dağlarda yetişen yabani bitkileri, ülke ekonomisine kazandırarak, kırsal halkı üretken hale getirmeyi ve ekonomik destek sağlamayı hedefliyor.

Antalya'nın Çalkaya Beldesi'nde yaşayan Abdullah İnan, 1980-1990 yılları arasında dağlardan kekik, adaçayı ve benzeri yabani bitki türlerini toplamaya başladı. Ürünleri toplayan ve zamanla alım-satıma başlayan İnan, 1997 yılında İnan Tarım Ürünleri Ticaret Firması kurdu. Daha sonra Tarım Bakanlığı'ndan 108 çeşit ürün için üretim izni aldığını söyleyen İnan, "Bir yıl içerisinde ISO 9000 ve HACCP sertifikalarını aldım ve tüketiciye, kalitesini kanıtladım. Şuanda kekik, adaçayı, defne yaprağı başta olmak üzere 200'e yakın çeşitli ürü var. Bitkisel yağ, çay, su ve baharatların temelini kırsal bölgelerdeki bitkilerden yapmaktayız" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da Biofag fuarına katıldığını söyleyen İnan, "Orada organik pazarın önemini keşfettim. Fuar dönüşü dağlardan temin ettiğim ürünler için organik sertifika aldım. Türkiye'de ilk organik kekik yağı ihracatını ben yaptım. Firma olarak amacımız, dağlarda yetişen yabani bitkileri ülke ekonomisine kazandırmak. Kırsal halkı üretken hale getirmek. Hedefimiz kaliteli ve hijyenik ürünlerimizin kullanım alanını daha da genişletmek ifadesini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 17:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?