22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Kış ortasında karpuz!

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Beyrebucak Köyü Salman Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mustafa Karabulut (40), kış ortasında karpuz yetiştiriyor.

Yıllardır çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Mustafa Karabulut, giderlerin artması nedeniyle masrafsız bir ürün yetiştirme arayışına girdiğini belirtti. Uzun araştırmalar sonucu karpuz ekmeye karar verdiğini söyleyen Karabulut, 2007 yılından bu yana 1,5 dönümlük cam serasında karpuz yetiştirdiğini anlattı.

Karpuzları çekirdekten ve arı yardımıyla yetiştirdiğinin altını çizen Karabulut, “5 yıldır çekirdekten karpuz ekiyorum. Bu karpuzun özelliği deniz havasında arılı bir şekilde yetişmesi. Bir dönümden 2 ton karpuz alıyoruz. Yetiştirdiğimiz karpuzu İstanbul Bayrampaşa Hali’ne gönderiyoruz. Şu sıralar kilosu 3 liradan gidiyor. Fiyatı güzel ama çekirdekten yetiştirdiğimiz için tonajda azalma oluyor. Bu nedenle bize fazla bir şey kalmıyor ama yazın 1 dönümden 4 ton aldığımız oluyor. O zaman da fiyatlar düşüyor tabi” dedi.

ANTALYA PİYASAYI DÜŞÜRÜYOR

Antalya’da aşılı olarak yetişen siyah karpuzun piyasayı düşürdüğünü belirten Karabulut, “Bizim karpuzumuz Antalya’nın karpuzundan çok farklı. Bizim karpuzumu Antalya’nın siyah karpuzuyla karşılaştırmasınlar. Gazipaşa karpuzunu tatmayı herkese tavsiye ederim. Bizim karpuzumuza bıçağı vurduğunda kendiliğinden dağılıyor. Bu arılı olmasının en büyük göstergesi. Bu ürünü ekmesi için komşularıma tanıdıklarıma tavsiye ediyorum. Çok sayıda çiftçi serasında karpuz etmeye başladı” diye konuştu.

AŞEREN HAMİLE KADINLAR KARPUZ İSTİYOR

Kış ayında karpuz yetiştirmelerinin en çok hamile kadınları mutlu ettiğini de dile getiren Karabulut, “Aşeren hamile bayanlar bizden karpuz istiyor. Manavlardan da isteyen çok. Bu durum sanırım en çok onları mutlu etti” dedi.

VATANDAŞIN İLGİSİ BÜYÜK

Manavlar Çarşısı'nda hizmet veren esnaf Musa Tepe ise, karpuzu kış gününde tezgahlarda gören vatandaşların şaşırdığını belirterek ilgiden memnun olduklarını söyledi. Karpuzun tadının yaz aylarında yetişen karpuzdan farksız olduğunu kaydeden Tepe, “Bunlar 2013 yılının karpuzları. Vatandaş çok ilgili. Bizlerde ilgiden memnunuz” diye konuştu.

Karpuzu tezgahta gören ve tadına bakan vatandaşlar ise karpuzun hem tadını hem de kış gününde manav tezgahlarında yer almasından memnun olduklarını söylediler.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe 09:29:18
Güncelleme :27 Aralık 2012 Perşembe 09:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?