21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Köpek itlaf edenlere soruşturma

Antalya Valiliği'nce, İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu'nun kararına rağmen geçici bakımevleri yapmaları yasal görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı belediyeleri hakkında 4483 sayılı kanun uyarınca adli ve idari soruşturma açıldığı bildirildi.

Antalya'da son günlerde gündeme gelen köpek itlafları ile ilgili soruşturma başlatan Antalya Valiliği, inceleme raporu sonuçlarını açıkladı.

Kepez İlçesi Gündoğdu Mahallesinde 10 Nisan 2008 tarihinde 2,5 yaşında bir çocuğun sahipsiz bir köpek tarafından ısırılması ve ısıran köpeğin laboratuvar tetkikleri sonucunda kuduz çıkması neticesinde İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu'nun 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu ve Yönetmeliği hükümleri uyarınca acil tüm kararları aldığı ve bölgede karantina ilan ettiği belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi: "29 Mayıs 2008 tarihinde yazılı ve görsel basında yer alan haberlerle ilgili olarak Antalya Valiliğince konunun önemine binaen ivedi olarak araştırılması talimatı ile birlikte oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan inceleme raporunda, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu'nun 36. ve Yönetmeliğin 119. maddesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. ve 31. maddeleri ve ilgili Yönetmeliğin 21. maddesine göre hastalıkla mücadelede vazife ve sorumluluğu olan kurum ve kuruluşların görevlerini mevzuatına uygun olarak yaptıkları anlaşılmıştır. Ancak, İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun muhtelif
tarihlerde almış olduğu kararlarına göre kanunen geçici bakımevleri yapmaları yasal görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmasına karşın ısrarlı uyarılara rağmen iş bu yasal görev ve sorumluluklarının gereklerini yerine getirmedikleri anlaşılan Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı ilk kademe belediyelerinin sıralı tüm ilgilileri hakkında 4483 sayılı kanun uyarınca adli ve idari işlemlere başlanmıştır."

Valilik açıklamasında ayrıca, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu ve Yönetmeliği gereği yapılan işlemler sonucunda hastalıklı hayvanları gömüldükleri yerlerden çıkaran kişi ve kişiler hakkında da Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununun 46. maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Antalya'da 2008 yılı içinde AB destekli "Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü" projesi kapsamında programlı olarak ve sorumluluk anlayışı içersinde gerçekleştirilen çalışmalarla 6 bin 423 adet kedi ve köpeğe kuduz aşısı uygulanmış ve ayrıca 15 bin adet kedi ve köpek kısırlaştırılmış olup çalışmalara halen aralıksız olarak devam edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Hayvanların korunması, eğitilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması, hayvanların rahat yaşamaları ile hayvan refahı Antalya'da hayvan haklarının esası olarak kabul edilmekte olup hayvan hakları konusundaki hassasiyetin daha da artırılması suretiyle en üst noktada tutulacağına tüm hayvansever dostlarımız tarafından inanılması Antalya Valiliği'nin en samimi temennisidir."

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 15:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?