1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Korkuteli'nde domuz gribi önlemi

ANTALYA'DA DOMUZ GRİBİ ÖNLEMİ

Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribine karşı uyarıları sonrası Antalya'nın Korkuteli ilçesine 14 bin aşı önlem olarak getiriliyor.

Antalya Sağlık İl Müdürlüğü'nün talimatları kapsamında Korkuteli Sağlık Grup Başkanlığı, ilçede çalışmalara başladı. İlçede 14 bin kişinin domuz gribine karşı aşı planlamasından geçeceğini belirten Sağlık Grup Başkanı Dr. Ahmet Karateke, enfeksiyon hastalığında olduğu gibi grip salgınından korunmanın en önemli rolünün kişisel dikkat ve toplumsal önlemlerin oluşturduğunu belirtti.

Karateke, bugüne kadar mevsimsel gribe karşı uygulanan aşılama sonuçlarına baktığımızda aşı ile yüzde 100 korunmanın mümkün olmadığının bilindiğini söyledi. Sağlıklı erişkin yaş grubunda (10-64 yaş) en iyi şartlarda aşı ile yüzde 70-90 korunma sağlanabildiğini anlatan Karateke, şunları söyledi: "10 yaş altı, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlarda, gebelerde ise aşı ile korunabilme oranı yüzde 30-40'lara düşmektedir."

Dr. Karateke, aşının risk grubundaki kişilerde hastaneye yatma gereksinimini ve pnömoniyi (zatürree) yüzde 50-60 azaltarak gribe bağlı ölümü yüzde 80 önleyebildiğini açıkladı. Şu an piyasada mevcut olan grip aşısının mevsimsel gribe karşı kullanılan aşı olduğunu anlatan Dr. Karateke, şöyle konuştu: "Bu aşı domuz gribi olarak adlandırılan virüse karşı koruyucu değildir. Domuz gribi aşısı bu sene ilk defa olmak üzere ayrı bir aşı olarak Ekim ayının ortalarından sonra uygulanmaya başlanacak. Bu aşıya

eczanelerden ulaşmak mümkün değil. Sağlık Bakanlığı aşı üreten firmalardan kısım kısım satın alıp doğrudan sağlık kurumları aracılığıyla uygulama yoluna gidecektir. Aşı üretiminin dünyada sınırlı doz ve sayıda olduğu göz önünde bulundurulduğunda aşı ülkemizde de risk altındaki kişilere uygulanabilecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 11:20:01
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 12:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?