7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Köy ekmeğine dönmeliyiz!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali Çidam, "Türkiye köy ekmeğine dönerse yıllık 5 milyon ton buğday tasarrufu sağlanır, üstelik sağlık açısından da yararlı olur" dedi.

Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali Çidam, küresel ısınma ve susuzluk nedeniyle buğday üretiminde düşüş olacağını ve bu nedenle buğday tasarrufuna gidilmesi gerektiğinin bildirildiğini hatırlatarak "Bütün Türkiye buğdayın yüzde 98'inin kullanıldığı köy ekmeğine dönerse yıllık 5 milyon ton buğday tasarrufu sağlanır" diye konuştu. Çidam, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de normal koşullarda her yıl ortalama 20 milyon ton buğday üretimi olduğunu, ancak bu yıl kuraklık nedeniyle 2 milyon tonluk bir düşüş olmasının beklendiğini ifade etti. Çidam, yaptığı yazılı açıklamada, "Normal ekmek üretiminde kullanılan un için buğdayın yüzde 30'u fire olarak ayrışmaktadır. Oysa sadece Halk Ekmek tarafından üretilen buğdayın yüzde 98'inin kullanıldığı köy ekmeği üretimi tüm Türkiye'de yaygınlaşırsa, 5 milyon ton buğday tasarrufumuz olur" diye konuştu.

Doğal köy ekmeği üretiminin ekonomik yönünün yanında sağlık yönü de bulunduğunu ifade eden Çidam, doğal köy ekmeği üretiminin tercih edilmesi halinde buğdayın kabuk bölgesinde bulunan demir, çinko, folik asit, B1 ve B12 vitamin ve minerallerinin ekmekten doğal olarak elde edileceğini söyledi.

BEYAZ EKMEK UYARISI

Öte yandan Ali Çidam, tüketicileri beyaz ekmek konusunda uyararak yazılı açıklamasına şöyle devam etti: "Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin geçen ay hazırladığı Ekmek Raporunda belirttiği gibi, irmik altı diye adlandırılan sarımsı renkteki kalitesiz unlar, bazı üreticiler tarafından kanserojen madde içeren potasyum bromat ve benzol peroksit gibi katkı maddeleri kullanarak unu beyazlatıp haksız kazanç sağlıyor ve halkın sağlığıyla oynuyorlar. Vatandaşlarımız, beyaz ekmek konusunda dikkatli olmalıdır. Bu ekmekler, altına çakmak tutulduğunda alev alıp yanar. Halk ekmek ise tamamen saf olarak üretilmektedir."

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 16:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.228.53.xxx Tarih : 5.11.2007 21:07:12

VATANDAŞIN SAĞLIĞI İLE OYNANDIĞINDAN BAHSEDİLİYOR.PEKİ İNSANLARIN SAĞLIĞI İLE KİMLER OYNUYOR.PARA HIRSI OLANLAR.PEKİ İNSAN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ GIDA MADDESİ ÜRETMEK SUÇ DEĞİLMİ?SUÇ.SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA EKMEK ÜRETENLERİ DENETLEYEN KURUMLAR ÜLKEDE YOKMU? VAR.BU KURUMLAR GÖREVLERİNİ YAPIYORLARMI?ANLATILDIĞINA GÖRE YAPMIYORLAR?GÖREVLERİNİ YAPMADIKLARINDAN DOLAYI EN AZ İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNAYANLAR KADAR DENETİM GÖREVLERİNİ YAPMAYAN KURUMLARIN GÖREVLİLERİ DE BU İŞTE SUÇLU DEĞİLLERMİ?SUÇLULAR,ÇÜNKÜ BU KURUMDAKİLER YAPILANLARA GÖZ YUMMASA VE SAĞLIĞI BOZAN YİYECEKLERİ ÜRETENLERE BU FIRSATI VERMESELER BU İŞLER KENDİLİĞİNDEN ORTADAN KALKAR.BURADAN İLGİLİ MÜKELLEFLERE SESLENİYORUM VE BU HABERİ İHBAR OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM VE İLGİLİ KURUMLARI GÖREVE DAVET EDİYORUM.SAĞLIK HERKES İÇİN ÖNEMLİ OLAYIN ÜZERİNE GİDİLMELİ DİYORUM.SAYGILAR