22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Köylülere doğru hasat eğitimi

ALANYALI KÖYLÜLERE DOĞRU HASAT EĞİTİMİ

Antalya Ticaret Borsası’nın tıbbi ve aromatik bitkilerde verim kaybını önlemek amacıyla, başlattığı ‘Kekik, Defne ve Adaçayı Çeşitleri Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler için Yenilikçi Model Araştırması ve Pilot Uygulaması Projesi’nin eğitim programı devam ediyor.

Antalya Ticaret Borsası’nın hazırladığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) desteklediği ‘Kekik, Defne ve Adaçayı Çeşitleri Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler için Yenilikçi Model Araştırması ve Pilot Uygulaması Projesi’nin eğitim çalışmalarına Alanya’nın Güzelbağ Beldesi’ne bağlı Bayır Köyü’nde devam edildi.

BATEM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Dr. Saadet Tuğrul Ay, Bayır köy sakinlerine defne bitkisini hasat etme ve kurutma yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Farklı yükseltilerden defne bitkisi örnekleri alan Saadet Tuğrul Ay, laboratuar ortamında bu örnekleri inceleyerek yanlış hasat ve kurutma yöntemi nedeniyle oluşan verim kaybını bilimsel bir şekilde ortaya koyacaklarını söyledi. Güzelbağ Orman İşletme Şefi İsmail Gübeş, orman arazisi sınırları içinde özel bir izinle defne hasadı yapan köylülerin, hem ekonomik bir gelir sağladıklarını hem de bitkinin devamlılığı için gerekli olan budama işlemini yaptığını söyledi. Gübeş, yapılan eğitim programlarıyla köylülerin hasadını yaptıkları bitkiyi daha iyi tanıyıp değerlendireceklerini kaydetti.

60 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HACMİ

Türkiye’de yaklaşık 60 milyon dolarlık bir ihracat hacmine ulaşan tıbbi ve aromatik bitkilerde, hasat ve hasat sonrası işlemler sırasındaki hatalar nedeniyle potansiyel gelirin yarıya yakınının kaybedildiği bildirildi. Antalya Ticaret Borsası’nın yürüttüğü ‘Kekik, Defne ve Adaçayı Çeşitleri Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler için Yenilikçi Model Araştırması ve Pilot Uygulaması Projesi’nin, Türkiye’de yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin devamlılığını sağlamak açısından büyük önem taşıdığı kaydedildi.

ALANYALI KÖYLÜLERE DOĞRU HASAT EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 11:12:02
Güncelleme :24 Eylül 2010 Cuma 12:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?