22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Köylülerin HES protestosu

KÖYLÜLERİN HES PROTESTOSU

Antalya'nın Kaş İlçesi Gömbe Beldesi'nde yapılması planlanan Hidroelektrik Santralı (HES) projesi Sivil Toplum Örgütleri ve köylüler tarafından protesto edildi.

Köylerine santral yapılmasının tarımı olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle köylüler Sivil Toplum Örgütleri'nin desteği ile Kaş'ın Gömbe Beldesi'nde ve Elmalı'da HES'e karşı eylem yaptı. Gömbe Belde Belediyesi önündeki meydanda toplanan bin 500 köylü, STK üyeleri, Kaş, Gömbe,Akçay belediye başkanları, Kaş Ziraat Odası yöneticileri, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği üyeleri ve köy muhtarları HES projesine tepki gösterdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, HES'lerin Gömbe'nin değil Türkiye'nin sorunu olduğunu belirterek, “Türkiye'de enerji ihtiyacı var diye HES'leri kurmaya çalışıyorlar. Amaç suların özelleştirilmesi, satılmasıdır. Uçarsu Kaş'ın, Elmalı'nın ve Gömbe'nin hayat damarıdır” dedi.

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin de HES'e karşı olduklarını belirterek, “Yapılacak olan santralin sadece Gömbe'ye değil, Kaş, Elmalı ve köylerine zarar verecek ve bu uygulamayla tarım, meyvecilik ve yayla turizminin sonu olacak” dedi.

Gömbe'de toplanan grup, Elmalı İlçesi'nde şirketin Devlet Su İşleri'nde bilgilendirme toplantısı yapacağını öğrenince araçlarla Elmalı İlçesi'ne gelerek DSİ binası bahçesinde bildiri okudu.

Elmalı Kaymakamı Murat Çekmen köylülere, “Tepkinizi anlıyorum sizinde bilgi sahibi olmanız için gelin hep beraber toplantı odasına gidelim, konuşmaları dinleyelim. Siz de fikirlerinizi söylersiniz. Keşke toplantı Kaş'ta veya Gömbe'de yapılsaydı” dedi. Köylüler dana sonra aralarında seçtikleri heyetle toplantının yapıldığı salona giderek şirket temsilcileriyle tartışarak tepkilerini, “Yayla Çukurbağ, Uçarsu ve Kocaçay yörenin akciğeridir. Sizler bizlerden akciğerimizi dolayısıyla nefesimizi istemektesiniz. Bizler Atalarımızdan miras aldığımız bu güzellikleri çocuklarımıza bırakmak istiyoruz.HES'in bu güzergahta kurulmasına karşıyız” şeklinde dile getirdi.

KÖYLÜLERİN HES PROTESTOSU
KÖYLÜLERİN HES PROTESTOSU
KÖYLÜLERİN HES PROTESTOSU
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2010 Çarşamba 09:59:02
Güncelleme :22 Aralık 2010 Çarşamba 16:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?