16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Kumato domates sofralarda

KUMATO DOMATES SOFRALARDA

İlk kez İspanya'da yetiştirilen ve günümüzde 'Akdeniz domatesi' olarak bilinen alışılagelmiş kırmızı domatesten farklı olarak 'kahverengi' görüntüsüyle ve tadı ile dikkat çeken Kumato domatesi, Uzmanlar Seracılık A.Ş. tarafından tüketiciyle buluşturuluyor.

İlk kez 1970'li yıllarda İspanya'da tarımla uğraşan Luis Ortega tarafından keşfedilen Kumato domatesi, farklı özgün renk ve tadı ile dikkat çekerken, geleneksel teknikler ve doğal yetiştirme yöntemleri ile üretiliyor. Uzmanlar Seracılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yurdagül, Kumato domatesini 2009 yılında Antalya'daki seralarında deneme amaçlı yetiştirmeye başladıklarını belirtti. Deneme üretim öncesi çeşitli anket ve araştırmalar yaptırdıklarını söyleyen Yurdagül, "Araştırmalar Kumato

domatesinin, Türkiye'de ideal iklim koşullarından dolayı en iyi Antalya ve çevresinde yetişebileceğini ortaya koydu. Kumato domatesi tüm diğer domates çeşitleri gibi dalında bekletildiğinde kırmızıya döner, fakat aromasının en yoğun olduğu kahverengi döneminde toplanması bu domatese ayrıcalıklı lezzetini verir" dedi.

 

HEDEF 400 TON

Yıllık üretim hedeflerinin 2010 yılı için 400 ton olduğunu vurgulayan Yurdagül, Kumato domatesinin Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak tüketildiğini ifade etti. Yurdagül, "Etkileyici yoğun bir aromaya sahip Kumato domatesi, salatalara çekici bir görüntü katacak. Domateste bulunan likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten ailesine ait bir pigmenttir. Turuncu, kırmızı, sarı meyve ve sebzelerde bulunur. Birçok araştırma, likopenin prostat kanseri, sindirim sistemi rahatsızlıkları, göğüs

kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp yorulmalarını aktif olarak engelleyebildiğini göstermektedir" dedi.

 

KUMATO DOMATESİN ÖZELLİKLERİ

Kumato domatesin pek çok özelliği olduğu bildirilirken, kumato domatesi tercih etmek için nedenler ise şöyle sıralanıyor:

"Kumato domatesi yetiştiricileri, işini sanata dönüştürmüş, doğaya saygılı üreticiler arasından özel olarak seçiliyor. Yetiştirme protokolleri, Kumato'nun kaliteli bir domates olmasını sağlarken, Türkiye'de ideal iklim koşullarının bulunabildiği en iyi Antalya ve çevresinde yetiştiriliyor. Kumato domatesi, lezzete odaklanan doğal üretim sürecinin sonucunda ideal domates tadı ile dikkat çekiyor ve dalından yeni koparılmış domatesin koku ve lezzeti hissediliyor. Kumato domatesi, doğal bir ürün ve 'İyi

Tarım Uygulamaları'nın yanı sıra, dünya standartlarına uygun sertifikalı olarak üretiliyor. İçten dışa doğru olgunlaştığı için görünümü yeşilden koyu kırmızıya değişirken tüketicilerin tercihlerine uyacak şekilde farklı renklerde tüketilebiliyor. Uzun süre beklediğinde ise rengi kırmızıya dönüyor. Kumato domateslerinin, sadece en sağlıklı ve lezzetlileri doğru evrede hasat edilip, gerekli testleri yapıldıktan sonra ambalajlanıyor".

KUMATO DOMATES SOFRALARDA
KUMATO DOMATES SOFRALARDA
KUMATO DOMATES SOFRALARDA
İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2010 Cuma 13:46:03
Güncelleme :4 Haziran 2010 Cuma 16:15:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?