21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Kurşunlu Şelalesi alarm veriyor!

Antalya'da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 su kaybının yaşandığı Kurşunlu Şelalesi'ni besleyen en önemli kaynaklardan biri olan Davraz deresi tamamen kurudu.

Sayıları her geçen gün artan taş ocakları turizm merkezi Antalya'da bir çok doğal güzelliği de risk altına sokuyor. Önlem alınmazsa dünyaca ünlü Kurşunlu Şelalesi'nin kuruyacağı iddia ediliyor.

Kurşunlu ormanlık alanı içerisinde bir yıl önce faaliyete başlayan taş ocağında patlatılan dinamitler nedeniyle yer altı su kaynaklarının birer birer yok olduğu öne sürülüyor. Seracılık yaparak geçimini sağlayan Kurşunlu, Güloluk ve Yeşilkahraman köylerinin içme ve sulama ihtiyacını karşılayan ve yüzyıllardır akan Davraz deresi kurumaya başladı.

Kurşunlu şelalesini de besleyen önemli bir havza olan Davraz deresinin kuruması bölge çiftçisini de zor durumda bıraktı. Taş ocağının kapatılması için çalmadık kapı bırakmayan köylüler başarılı olamayınca ormanlık alanda yaşanan tahribat ve su kaynaklarının kaybı bölgede bir doğal felaketi beraberinde getirdi.

Kurşunlu köyü Muhtarı Selahattin Öz, bölgede patlatılan dinamitlerin su kaynaklarının kuruttuğunu öne sürerek, yüzyıllardır akan Davraz deresinin kuruması ile tarihi Kurşunlu Şelalesi'nin de kurama riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
Yıllardır Davraz deresi kaynağından içme ve sulama suyu ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen köylüler ise kuruyan dere ile birlikte topraklarının çölleştiğini ve geçimlerini sağlamakta zorlandıklarını dile getirdiler.

Köylülerle birlikte kuruyan Davraz deresi ve Kurşunlu şelalesini gezen Türkiye Tabiatını koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, dinamit ve ormanlık alanda yaşanan tahribat sonrası Davraz deresinin kuruduğunu belirterek, "Aylardır bu konudaki endişelerimizi anlatıyorduk. Bugün dünyaca ünlü Kurşunlu şelalesi de kuruma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Şelaledeki su kaybını üzüntüyle gördüm. Geçtiğimiz yıl bunun 5 katı daha fazla su vardı. Sağlıksız çevre politikaları ile bindiğimiz dalı kesiyoruz" diye konuştu.

Kurşunlu şelalesini gezen turistler ise, geçtiğimiz yıllarda geldikleri şelalede bu yıl ne ziyaretçi ne de su gördüklerini belirterek, "Şelale sanki kurumuş. Geçtiğimiz yıl çok daha fazla su ve ziyaretçi vardı burada" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 11:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?