1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Kürtlerin sözcüsü ne DTP, ne PKK'

Anavatan Partisi Antalya İl Başkanlığı 10. Olağan İl Kongresi'ne katılan Genel Başkan Salim Uzun, Kürt kökenli vatandaşların temsilcisinin DTP, Türklerin de sözcüsünün MHP olmadığını söyledi.

Antalya Mostar Otel'de düzenlenen partisinin 10. Olağan İl Kongresi'ne katılan Anavatan Partisi Genel Başkanı Salim Uzun, Türkiye'nin tarihi bir süreç içerisine girdiğini söyledi. Türkiye'de siyaset yapan herkesin bu meseleye yapıcı bir şekilde bakması gerektiğini belirten Uzun, "Türkiye'de siyaset yapıyorum diyen ve sorunları çözme iddiasında olan hiç kimse bu meseleye duyarsız kalamaz. 25 yıldır bu ülkenin başına bela olan bölücü terör belasından kalıcı bir şekilde kurtarmak için atılacak olan her adıma katkı vereceğimize hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

Bir ülkede birlik sorununun ekonomi, işsizlik, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik açıkları gibi sorunlardan farklı olduğunu ifade eden Uzun, " İşsizlik, sağlık sorunlarını çözebiliriz ama birliğimiz bozulursa telafi edemeyiz. Kardeşlerimiz ile aramıza fitne sokulursa onun bedelini ödemekte kifayetsiz kalırız. Kardeşliğin ideolojisi olmaz. Bu sözüm hem iktidara hem muhalefetedir. Her konuda ideolojisini yapabiliriz, tartışabiliriz ama kardeşlik, birlik, bütünlük üzerine ideoloji olmaz. Onun için biz Türkiye'nin kardeşliğini tartışmayacağız, tartıştırmayacağız" şeklinde konuştu.

Sorunun çözümü için anahtarın Kürt kökenli vatandaşlarda olduğunu söyleyen Salim Uzun, şöyle konuştu:  "Kürt kökenli vatandaşların temsilcisi ne Demokratik Toplum Partisi (DTP) ne de terör örgütü PKK'dır. Sözcüleri sadece kendi vicdanlarıdır. Türkiye'nin dört bir yanındaki Kürt kökenli vatandaşlara ve aydınlara bu ülke hepimizin diye seslerini yükseltmelerini istiyorum. Birliğe kardeşliğe bir Antalyalı kadar bir Trabzonlu kadar sahip çıktıklarını haykırmalarını istiyorum. Kürt kardeşlerimiz bunu yaparsa bu süreç çok daha sağlıklı bir şekilde, doğru bir şekilde ilerler ve başarıyla sonuç bulur."

Kürt kardeşlerimizin sözcüsünün DTP olmadığı gibi Türklerin de sözcüsünün MHP ya da başka bir parti olmadığını dile getiren Uzun, " Hiç kimse bu sözcülüğe soyunmamalıdır. Bu mesele ne DTP'nin istedikleri ile ne de MHP'nin reddettikleriyle çözülebilir. Türkiye bu iki partinin temsil ettiklerinden çok daha büyük bir ailedir. Türkiye 2 milliyetçi cereyan arasına sıkıştırılmamalıdır. Türkiye için en büyük tehlike budur" görüşünü dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrı, tarzı ve kullandığı dilin son derece yanlış olduğunu öne süren Uzun, "Başbakanlık mevkiinde bulunan birisi bu kadar tansiyon yükseltici, yıkıcı bir dil kullanamaz, kullanmamalıdır" diye konuştu
İmralı'daki terörist başı Abdullah Öcalan'ın ne doğrudan ne de dolaylı olarak muhatap kabul edilmemesi gerektiğini belirten Uzun, "Terörist başını muhatap kabul etmeyin ama onu kendine kılavuz edinenlerin sözüne de kulak asmayın. Bir DTP'li Milletvekili İmralı'daki terörist başını kastederek, 'Onsuz bir çözüm olmaz' şeklinde bir açıklamada bulundu. Ben bu sözü duyunca Antalya'nın Yörük türküsü, 'Keklik öter kendi dinler sesini' isimli türküyü hatırladım. Bu sözü dinlemeyin. Bırakın onlar kendisi ötsünler kendilerini konuşsunlar" dedi.

Son aylarda Demokrat Parti (DP) ve Anavatan Partisi (ANAP) arasındaki birleşme sürecini de değerlendiren Uzun, "Türkiye'nin akılcı, birleştirici, buluşturucu, bütün kesimleri kapsayıcı bir siyaset anlayışına ve siyaset üslubuna ihtiyacı olduğunu görüyoruz. O üslubun adı merkezde bütünleşme ve birleşmedir, Demokrat Parti ile Anavatan Partisi'nin yepyeni bir anlayış için bir araya gelmesidir. Ancak kimse merak etmesin Anavatanlılar her gittiği yere kendi düşüncelerini, duruşlarını götürürler. Biz her gittiğimiz yere Turgut Özal'ın fikriyatını yanımızda alıp götürürüz. Ondan ilham alarak gideriz. Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar olan büyük Türkiye düşüncesini nereye gidersek gidelim oraya götürürüz. Zaten gitmeyi düşündüğümüz yer milletin bizden istediği yerdir" ifadelerini kullandı.

Anavatan Partisi olarak hata yaptıklarını söyleyerek kendilerine öz eleştiri de bulunan Uzun, "Biz Demokrat Parti ile birlikte hata yaptık. Biz 2 parti olarak yıllarca birbirimizle kavga ettik. Birimizin zararından kar edeceğimizi sandık. Birbirimize tuzak kurmaya çalışırken millete kurulan tuzakları fark etmedik, fark edemedik. Biz hata yaptık milletten uzaklaştık millet de bizden uzaklaştı. Suç milletin değil suç bizim" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 14:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?