1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Likya Şarabını dünya tadacak

Dünya’nın ilk şarap kenti 4 bin yıl sonra Antalya’nın Elmalı İlçesi’nde ‘Likya’ ismi ile yeniden doğdu.

İngiltere ve Fransa’da uluslararası yarışmalarda ödül almayı başaran Likya Şarabı, 2010 yılından itibaren ihracata da başlayacak.


Hititler’de Wiyanawanda, Likyalılar’da Oenoanda olarak adlandırılan ve M.Ö. 2000 yılına kadar dayanan Elmalı bölgesinin ilk şarap üretim merkezi, Likya Şarapları ile yeniden hayat buldu. Adını 4 bin yıl önce yine Elmalı’daki şarap üretimi yaptığı belirlenen Likya uygarlığından alan ‘Likya Şarapları’ yurtiçi pazarının yanında, yurtdışına da açılmak için çalışmalarını başlattı. Fransa'da yapılan dünyanın en prestijli şarap yarışmalardan Challenge International du Vin’den gümüş madalya, İngiltere Uluslararası Şarap Fuarı’ndan da iki madalya almayı başaran Likya Şarapları, başta Amerika olmak üzere, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere ihracat için 2010 yılında kataloglarında hiç Türk şarabı bulunmayan dünyanın en önemli ihracat firmaları ile çalışacak. Firma, 6 olan ürün çeşidini de 8’e çıkartacak.


İLK BAĞ 2000 YILINDA KURULDU
Antalya’nın Elmalı İlçesi’nde gerçekleştirilen kazılarda, Likya şehri olan Arykanda’da 4 bin yıl önce dünyanın ilk şarabının üretildiğine dair şaraphanenin görülebildiğini belirten Özkan Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, ilk bağlarını 2000 yılında Arykanda Antik Kenti’ne yakın olarak kurduklarını söyledi. Özkan, Arykanda bağlarından Likya-Arykanda serisini üretmeye başladıklarını ifade ederek, Oenoanda-Kızıbel isimli ikinci bağları ile toplam 250 dekar alanda 8 kırmızı, 2 beyaz üzüm çeşidi üretimi yaptıklarını bildirdi. Burak Özkan, “2007 yılında bağların hemen yanında dünya standartlarına uygun yılık 200 bin şişe kapasiteli üretim tesislerimizi kurduk. Genç bağlardan iyi şarap elde edilemeyeceğinden dolayı bağlarımızın 8 yaşına gelmesi için sabırla bekledik. Likya şarapları olarak 10 yıllık bir uğraşın sonunda yaklaşık 8 aydır Antalya ve Türkiye piyasasındayız” dedi.


DÜNYAYA AÇILIYOR
Burak Özkan, Likya şaraplarının Antalya’da 4 bin yıl sonra yeniden doğan önemli bir marka olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2010 yılından itibaren ihracata yönelik çalışmalarımızı da başlatacağız. En büyük hedefimiz çok önemli bir pazar olan Amerika. Ayrıca Fransa, Hollanda, Danimarka ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine de ihracat için yürüttüğümüz çalışmalar var. 2010 yılında dünyanın en önemli şarap ihracatçısı olan firmaların kataloglarında yer alacağız ve bu firmaların kataloglarında hiç Türk firma bulunmuyor.”


Antalya’nın turizmde dünyanın en önemli marka şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Özkan, Antalya’daki turizmcilerin henüz Likya Şaraplarının farkına varmadığını belirtti. Özkan, “Turizmin başkentinde kendi yöresine ait kaliteli bir şarabın farkına varılamadı. Bugün Antalya’daki beş yıldızlı otellerimizin birçoğunda Şili, Arjantin gibi ülkelerin şarapları yer alıyor. Dünyanın ilk şaraphanesinin bulunduğu Antalya’da, dünyanın en kaliteli şarapları yeniden üretilmeye başlanıldı ve otellerimizin bunun farkına varmasını istiyoruz. Buraya gelen turistte Antalya markasını taşıyan kaliteli bir şarabı tatmaktan mutlu olacaktır” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 12:34:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?