8
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Mahallede tarihi kazı çalışması!

Antalya'nın Alanya ilçesi, Kadıpaşa Mahallesi'nde tarihi kazı çalışmaları başladı. Mahalle sakinleri, binaların ortasında yapılan çalışmaları balkon ve pencerelerinden izledi.

2001 yılında 3. derece SİT alanı olan Kadıpaşa Mahallesi, Ali Haydar Sokak'ta altyapı kazısı yapılırken yaklaşık 1.5 metre derinlikte Roma dönemine ait yerleşim alanlarıyla ilgili tarihi mozaik kalıntıları ortaya çıkmıştı. Bölge, 27 Nisan 2001 tarihinde Antalya Koruma Kurulu kararıyla SİT alanı ilan edilmiş, bu bölgede bulunan mozaik kalıntısının üstü toprakla kapatılmıştı. Roma dönemine ait buluntuların ortaya çıktığı bölgede arkeolojik kazı çalışmaları 7 yıl aradan sonra yeniden başlatıldı. Binaların ortasında yapılan kazı çalışmalarını mahalle sakinleri de balkonlara ve pencerelere çıkarak izledi.

Kazı çalışmalarının yaklaşık 1 ay süreceğini belirten Alanya Müze Müdür Vekili Seher Türkmen, İl Özel İdare'den alınan 20 bin YTL ödenekle kazılara başladıklarını ifade etti. Çalışmalarda 10 kişinin görev aldığını anlatan Türkmen, ilçede meydana gelen olumsuz hava koşullarından dolayı kazıya 1 hafta geç başladıklarını kaydetti.
Alanya'nın liman kenti olmasından dolayı bölgede su altı buluntularına çok fazla rastlandığına dikkat çeken Türkmen, Alanya'nın yanı sıra Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde de kazı çalışmalarının yapıldığını aktardı. Alman Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte Gazipaşa Selinus Antik Kenti'nde başlayan kazıların bitirildiğini söyleyen Türkmen, Alanya ve çevresinde bugüne kadar yapılan kazı sonuçlarının bir kitapta toplanarak arşive alınacağını da sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 17:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?