1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Maliye'den mükelleflere uyarı

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, vergi borçlarını 18 ay taksitlendirme fırsatından yararlanmak için başvuran ancak borçlarını ödemeyen vergi mükelleflerini uyararak, şubat ayının son fırsat olduğunu bildirdi.

Mahmut Sütçü, Maliye Bakanlığı'nca uygulamaya konulan, 18 ay vadeli, yıllık yüzde 3 faizli Tecil Taksitlendirmesinden yararlanmak amacıyla başvuruda bulunan, ancak bir veya iki taksitini ödeyemeyen vergi mükelleflerine çağrıda bulunarak, Şubat ayının borçlu vergi mükellefleri için son fırsat olduğunu kaydetti.

Antalya'da bu fırsattan yararlanmak için 52 bin 726 vergi borçlusunun başvurduğunu anlatan Sütçü, vergi borcu aslı ve gecikme zammı ile 386 milyon 753 bin 242 TL alacakları bulunduğunu bildirdi. İlk taksitlerin geçen yılın Aralık ayında ödenmeye başladığını ifade eden Sütçü, Aralık ayında borçlu mükelleflerin toplam 8 milyon 800 bin TL ödeme yaptıklarını ifade etti.

Sütçü, şu bilgileri verdi:
“Aylık 20 milyon TL tahsilat yapmamız gerekirken, hedeflediğimiz aylık tahsilatın ancak yüzde 42'sini aldık. Ocak ayında ise 10 milyon TL tahsilatı aştık. Ocak ayında borç taksitini ödemeyenleri telefonla arayarak vergi borçlarını ödemeleri için uyarıyoruz. Bundan daha iyi düzenleme yok. Şubat ayı son fırsat. Vergi borçluları Aralık ve Ocak taksitlerini Şubat taksitiyle birlikte öderse, 18 aylık taksitlendirmeden yararlanacak. Mükellefler borçlarını ödemezler ise borçları cebri tahsilat ile alınacak. Bu uygulama mükelleflerin lehine.”

BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI KANUNU

Sütçü, 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Kanunu çerçevesinde, 2008 ve öncesi yıllara dönük mükelleflerin kayıt dışı gelirlerini bankalara yatırmaları amacıyla verilen yasal sürenin de 2 Martta sona ereceğini bildirdi.

Kayıt dışı gelirlerinin kayıt altına alınması halinde gelirlerinin yasaya göre hiç bir şekilde soruşturmaya uğramayacağını ifade eden Sütçü, yurt içindeki kayıt dışı gelirlerden yüzde 5, yurt dışındaki gelirlerden ise yüzde 2 vergi alınacağını kaydetti. Sütçü sözlerini şöyle tamamladı:
“Şu anda Kurumlar Vergisinden yüzde 20 vergi alınıyor. Bu yasa ile yurt içindeki kayıt altına alınacak gelirden ise sadece yüzde 5 vergi alınacak. Bir mükellef 1 milyon TL'lik gelirini kayıt altına alırsa sadece 50 bin TL vergi alınacak. Kayıt altına almamışsa ve vergi denetimlerinde bu ortaya çıkarsa, örneğin kurumlar vergisinde 2004 yılına göre 200 bin TL gelir tespit edildi. 200 bin TL'de vergi gecikme cezası var. 2004-2009 arasındaki 5 yıllık süreyi yüzde 2.5 faizle çapıyoruz. Buna bir de yüzde 150 gecikme faizi konuluyor ve 300 bin TL oluyor. Böylece ceza toplamı 700 bin TL'yi buluyor. Ancak 2 Marta kadar bu gelir kayıt altına alınırsa sadece 50 bin TL vergi ödenecek.”
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 11:33:00
Güncelleme :13 Şubat 2009 Cuma 11:47:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?