16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Manavgat Barajı'na su veriliyor

OYMAPINAR BARAJI HİDROELEKTRİK SANTRALİNDEKİ ARIZA

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Oymapınar Barajı hidroelektrik santralinden iki hafta sonra Manavgat Barajına bu geceden itibaren su verilmeye başlanıyor.

Oymapınar hidroelektrik santralinde 14 Ekim günü meydana gelen yangının ardından Oymapınar Baraj kapakları kapatılarak ve elektrik üretimi durmuştu. Genel onarım sebebiyle Oymapınar ve Manavgat Barajı'nın kapakları kapatılınca Manavgat Şelalesi'nde su en az seviyeye düştü. Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'ni gezmeye gelen yabancı turistler, hayal kırıklığı yaşayarak hatıra fotoğrafı çektirmeden geri dönüyor. Suların çekilmesiyle birlikte gölde turist taşıyan tekneler karaya oturmuştu. Baraj gölünde suyun 15 metre düşmesi sonrasında bazı yerler bataklık haline gelirken gölde adacıklar oluşmuştu.

Manavgat Barajında incelemelerde bulunan Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Öğretim üyesi ve Manavgat meslek yüksek okulu müdürü Prof.Dr. Ali Erdoğan, Manavgat baraj gölünde su seviyesi azalmasına bağlı olarak eko sistemde önemli etkileşimler ve olumsuzluklar gözlenmediğini söyledi.

Erdoğan, 14 Ekim 2010 tarihinde Oymapınar hidroelektrik santralinde meydana gelen arıza nedeniyle Manavgat Barajına iki haftalık su verilememesinden kaynaklanan su seviyesinin azalmasına bağlı olarak da bir açıklama yaptı. Erdoğan, özellikle Manavgat barajında ekosistemde önemli etkileşim ve olumsuzluklar gözlemlediklerini belirterek şöyle konuştu: "Özellikle sulak alan eko sistemlerinde zorlamaya dayalı organizmaların dağılışı söz konusu olduğundan, bunların içerisindeki bir kısmı balıklar ve diğer

organizmalar ciddi şekilde olumsuz etkilenebiliyor. Bu süreç biraz daha devam etmesi durumunda suyun kimyasal ve fiziksel özelliklerin bozulmasından dolayı bu nedenle canlıların ortadan kalkmasına sebep olabiliyor. Bu açıdan baktığımız zaman bu canlıların bir şekilde Manavgat ırmağına kaymış olması o bölgedeki kirlenmeyi artırıcı bir husus olarak görebileceğiz"

Suyun verilmesiyle birlikte eko sistemin eski haline dönmesinin zaman alacağını belirten Erdoğan, yaban hayatının yaşamını sürdürebilmesi için belli bir zamanın geçmesi gerektiğini söyledi.

SU BU GECE BIRAKILACAK

Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, 14 Ekim tarihinde meydana gelen arıza nedeniyle Oymapınar Barajından Manavgat Baraj Gölüne su verilmesinin pazartesi günü sona ermesi gerekirken iki gün geçikmeyle bu gece verileceğini söyledi. Kaymakam Türkoğlu, Oymapınar Barajında meydana gelen arıza sonrası Manavgat Irmağı ve Manavgat Baraj Gölüne su verilmesinin durduğunu belirterek şöyle konuştu: "Oymapınar Hidroelektrik santralinde yapılan tamir ve bakım çalışmalarının yanında yıllardır bakımı yapılmayan

Manavgat barajında bakım onarım çalışmaları yapıldı. Bu felaketle birlikte Manavgat Barajı bakımının yanında dip temizliği de yapılması nedeniyle su verilmesinde iki gün gecikme oldu. Bu gece su verilmesi sonrasında ilk olarak Manavgat Baraj gölünde su seviyesi yükselecek. Yarın öğle saatlerinden sonra Manavgat Şelalesindeki su artacaktır."

OYMAPINAR BARAJI HİDROELEKTRİK SANTRALİNDEKİ ARIZA
OYMAPINAR BARAJI HİDROELEKTRİK SANTRALİNDEKİ ARIZA
OYMAPINAR BARAJI HİDROELEKTRİK SANTRALİNDEKİ ARIZA
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 17:57:01
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 09:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?