21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Manavgat'ta ASKİGAZ projesi

Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi 'Türkiye Okuyor' kampanyası kapsamında ekonomik zorluklar içindeki aileleri de kitap-gazete ile tanıştırmak amacıyla Askıda Kitap ve Gazete (ASKİGAZ) Projesi başlattı.

Antalya’nın Manavgat İlçe Halk Kütüphane tarafından ilk aşamada 5 yıl süreli başlatılan ASKİGAZ projesi kapsamında Kültür evi önündeki Cumhuriyet Meydanında bulunan Çınar ağacına 50X40 santimetrelik ahşap bir kitap-gazete evi yerleştirildi.

Proje hakkında bilgi veren Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, projenin hedef kitlesinin genelde ilçe sakinleri, özelde ise ev hanımları, öğrenciler, ilçe esnafı olduğunu söyledi.

Oktay, “Uygarlıkların en önemli göstergesi “yazılı kültürdür” yazılı kültür geleneği olan toplumlar dünya ekonomisine, siyasetine, tarihine, yazınına yön vermişlerdir. Uygarlık tarihinin her aşamasında var olan ulusumuzun yazılı kültürüne “Okur” kültürünü de eklemek; ama ülkemizdeki gazete, kitap okur oranları çağdaş dünyanın oldukça altındadır. Böylesine az okuma oranı olan ulusların çağdaş, gelişmiş ulusların düzeyine çıkması olanaksızdır” dedi.

İnsanımızın her alanda her zaman diliminde okumayı bir gereksinim olarak algılamasına yardımcı olmak istiyoruz diyen Oktay, “vatandaşlarımız kitap okuma eksikliğini halk kütüphanelerinin ödünç kitap alma servislerinden aldıkları kitaplarla nispeten giderebilmektedirler. Ülkelerin yazılı kültürlerinde gazetelerinde çok önemli yerleri vardır. Bir araştırma yapıldı mı bilmiyorum ama ülkemizdeki ailelerin 3/2’sine hiç gazete girmemiştir. İşte bu 3/2 ailenin bir kısmını gazete okuru yapabilmek. İnsanımızın gazete-kitap okuru konumuna gelmesine katkıda bulunmak. Askıda kitap projesinin çıkış kaynağı yıllar önce okuduğum, bir yazıdan esinlenmiştir. İtalya’da kahvelerde insanlar hiç bilmedikleri bir başkasına kahve ısmarlamak için “bir kahve, bir de askıya kahve” diyerek iki kahvenin parasını öder. Gelen bir başkası da bu askıdaki kahveyi içer ısmarlayana teşekkür ederek ayrılır. İşte bu uygulama ülkemize “Askıda ekmek” olarak girmiştir. Biz biraz da değiştirerek “Askıda kitap-gazete” olarak halkımızın hizmetine sunmaktayız” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 18:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?