21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Mantar sevenler kahvaltıda buluştu

Türkiye'de üretilen kültür mantarının yüzde 70'ini karşılayan Korkuteli ilçesinde geçen yıl hizmete başlayan "Mantar Evi", Korkuteli eşrafı için sabah kahvaltısı düzenledi.

Korkuteli Kaymakamı Rıza Dalan, Garnizon Komutanı Per. Yüzbaşı Osman Hazır, Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Tür, Savcı Burhan Başer, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ahmet Daloğlu ve davetliler katıldı.

1989'dan beri mantar üreten 15 bin nüfuslu ilçede, bin 500'den fazla aile geçimini kültür mantarından sağlıyor. Sektör, 5 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Örnek bir atılım yapan ilçede işsizlik sıfır olduğundan üreticiler personel bulmakta zorlanıyor. Mantar yetiştiriciliği ilçe ekonomisine yıllık 50 milyon, Türkiye geneline 100 milyon YTL üzerinde katkıda bulunuyor.

Korkuteli ilçesinde 1 Ocak 1998 de üretime başlayan işletme, toplu tüketim noktaları, catering pazarı, toptancılar, ulusal marketler ve ihracatçı firmalar gibi yüksek potansiyelli müşteri gurubuna satış yapan bir marka haline geldi. Kısa süre içinde ulusal düzeyde daha yaygın bir organizasyonla ürünler 2005 yılından itibaren Türkiye'nin bütün bölgelerindeki tüketiciye ulaştırılması, topluma mantarın sevdirilmesi, mantar tüketiminin artırılmasının sağlanması ve sağlıklı nesil yetişmesine katkıda bulunması şirketin itibarını artırıyor.

Devran Mantar Evi İşletme Müdürü Ümit Akın, son istatistiklere göre Türkiye üretiminin yüzde 70'inin ilçede gerçekleştirildiğini söyleyerek, yetiştiricilerin devlet desteği almadığını, tarım destekleri sağlanması halinde üretim ve ihracat kaleminin yüzde 80 artacağını söyledi.

Ümit Akın, Korkuteli'nde her evin gelir seviyesinin Türkiye ortalamasının 10 katı olmasının en büyük sebebinin mantar yetiştiriciliği olduğunu söyledi.
Mantar üretiminde büyük söz sahibi olan Korkuteli ilçesinde Mantar Evi'nin açılmasıyla büyük bir eksikliğin giderildiğini söyleyen Umut Akın, şöyle konuştu:

"Amaç, Mantar Evi'ni kurarak mantar tadını ve çeşitlerini tattırmaktır. 3 hedefimiz var. Bunlar, Acente bazında yabancı turist çekerek tanıtım, Yerli müşteri ve Korkuteli halkına hitap etmektir. Mantar Evi'nin açılmasıyla 44 çeşit mantar üzerinde yemek yapıyoruz ve müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. İşletmemizin açılmasıyla birlikte düğün, nişan ve toplantılar içinde ev sahipliği yapılacağını, 350 kişilik bir yerin halka açık olduğunu ve sabah kahvaltısı ile birlikte halkımızın hizmetindeyiz."

Devran Mantar Konservecilik A.Ş. Sahibi İsmail Gülel, mantar sektöründe 1986 yılından bu yana verilen mücadelenin tecrübesiyle 1997 yılında Devran Konservecilik A.Ş.'yi hayata geçirdiklerini, 1986 yılından bu yana yaptıkları kültür mantarı üretimini 1997 yılında sektördeki boşluğu kapatmak ve sektörün ihtiyacı olan sanayileşmesine katkıda bulunarak, Devran Konservecilik A.Ş. ile mantar sektörünün gelişmesine de katkı sağladığını söyledi.

İsmail Gülel, Devran Konservecilik A.Ş. olarak kendi tesislerinde entegrasyonu tamamlayarak bölgede üretim yapan 2 bin civarında mantar üreticisinin sigortası konumunda olarak üretici elindeki mantarı ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.
Güler, yaptığı açıklamada, "Bunu yaparken bir taraftan vizyona uygun, misyonumuzu unutmadan hizmet vermeye ve üretime devam etmek, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda Devran Konservecilik A.Ş.'nin hak ettiği yeri almasını sağlıyoruz" dedi.

Mantar Evi'nde, aşağıdaki çeşitler müşteriye sunuluyor: "Mantarlı Biber, Dolma Zeytin Yağlı, Yoğurtlu Mantar, Salatası, Püreli Mantar Dolması, Beşemal Soslu, Mantarlı Tavuk Sarma, Mantarlı Ton Balığı Salatası, Mantarlı Gözleme, Mantarlı Karides Salatası , Mantarlı Sigara Böreği, Mantarlı Bonfile Sote, Mantar Çorbası Mantarlı Marul Salatası, Mantarlı Kuru Fasulye, Mantarlı Krep Pane , Mantarlı İzmir Köfte, Mantarlı Et Sote, Mantarlı Boffstragonar, Mantarlı Balık Sarma, Mantar Köftesi, Mantar Soslu Bonfile, Mantar Sos, Mantar Salatası, Mantar Dolması, Kremalı Mantar Sosu, Açık Mantar Dolması, Zeytinyağlı Mantar Pilaki, Tavuklu Mantar Döneri, Mantarlı Kuzu Kol Sarma, Mantarlı Hindi Sarma, Devran Usulu İçli Köfte, Mantar Burger, Mantarlı Bonfile Sarma, Mantarlı Tavuk Galatin, Mantarlı Tavuk Terini, Mantar Pane"

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 13:31:11
Güncelleme :3 Mart 2008 Pazartesi 13:31:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?