22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Mantara AB standardı

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Antalya Milletvekili Burhan Kılıç, mantarda vergiyi tamamen kaldıran bir yasa teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. 

Milletvekili Kılıç, hazırladığı ve mantara sıfır vergi getiren kanun teklifi ile mantardaki üretim ve tüketim miktarını Avrupa standartlarına taşımayı hedefliyor. Kılıç'ın TBMM'ye gönderdiği yasa teklifinde şu ifadeler yer aldı: 

"Mantar; protein yönünden zengin, insan hayatı için çok önemli mineralleri bünyesinde bulunduran bir bitkidir. Hazmının kolay olması nedeniyle küçük çocukların hasta ve yaşlıların tüketmesi gereken bir bitkidir. Üretim tekniği kolay öğrenilebilen, üretim alanı olarak çok az yer kaplayan bir bitkidir. Ağır işgücü gerektirmeden üretilebilir. Bu yönüyle kadın, yaşlı, zayıf insanların istihdam edilebileceği bir iş koludur. Bu kadar faydaları olan bir bitkinin ülkemizde hem üretimi hem tüketimi çok düşüktür. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı ortalama 4.5 kilogram olan tüketim, ülkemizde sadece 0.250 kilogram seviyesindedir. Üretimin düşük olmasının en büyük sebebi, ürüne olan talebin azlığıdır. Talep azlığının en büyük sebebi ise, fiyatının diğer tarım ürünlerinden yüksek olmasıdır. Üretimi, diğer tarım ürünlerinden çok daha zahmetli ve yüksek yatırım maliyeti gerektirmektedir. Ülkemiz nüfusunun büyük bölümü tarım sektöründe çalışmaktadır. Bu sektör içerisinde mantar üretimi çok yeni bir daldır. Yapılan tarımsal çalışmalar sonucu elde edilen ürün miktarı ve kalitesi ise beklenenin çok altında kalmaktadır. Avrupa Birliği ile müzakerelerin başladığı şu günlerde tarım konusunun önemi bir kat daha artmıştır. Mantar üretimi ile ilgili bugüne kadar bir çok yayınlar yapılmıştır. Fakat yeterli talep olmadığı için bu yayınlar faydalı olamamış ve çiftçilerimizin mantar üretimine eğilimi sağlanamamıştır." 

Kılıç, açıklamasını, "Yüksek miktarda ucuz üretimin sağlanması durumunda hem yurt içi tüketim artacak, insanlarımız bol kaliteli protein ihtiyaçlarını karşılanacak, hem de yurt dışı rekabet kuvvetimiz artarak ihraç edilmek suretiyle milli geliri artırıcı bir rol oynayacak, istihdamı artırmak suretiyle de işsizliğin çözümüne yardımcı olacaktır. Bu sebeplerle mantar üretiminde maliyetleri düşürmek, sosyal devlet anlayışının bir gereğidir" ifadeleriyle bitirdi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2006 Perşembe 23:43:52
Güncelleme :25 Ağustos 2006 Cuma 00:07:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?