1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Mantarcıların sorunları Meclis'te

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, mantarcıların sorunlarını TBMM'ye taşıdı.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması için 'beyaz şapkalı prensesin başkenti' olarak tabir edilen Korkuteli'ndeki mantar üreticileri sorunlarını soru önergesi verdi.

Özkan tarafından Meclis'e sunulan önergede, 'Mantarın Tarımsal Ürünler kapsamına alınması suretiyle bu kapsama uygulanacak olan desteklenmelerden yararlandırılmasını düşünüyor musunuz ?. Kompostun bu gün % 18 olan KDV oranının en azından % 8'çekilmesini uygun bulur musunuz?. Mantar üreticisinin geçimlerini sağlamak amacıyla evlerinin bodrum katlarında yapmak zorunda oldukları üretimden entegre tesislerde üretim yapmalarını sağlayacak devlet desteği, teşvik ve primlerinden yararlandırılmalarını uygun buluyor musunuz?" şeklindeki soruların yanıtlanması istendi.

Konuyla ilgili açıklamada bulanan Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, "Ülkemizde başta Akdeniz bölgesi ve Korkuteli olmak üzere çeşitli yörelerde Kültür Mantarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu gün AB ülkelerinde kırsal alanda birçok kişiye istihdam alanı sağlayan mantar üreticiliği ne yazık ki Türkiye'de istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Oysa coğrafya olarak mantar üreticiliğine son derece uygundur."dedi

Türkiye'de mantar üreticiliğinin büyük bir çapta evlerin bodrum katlarında yapılmakta olduğunu söyleyen Özkan, "Bu üretimi gerçekleştirenlerin büyük çoğunluğu ise bu uğraşlarından asıl geçim kaynağı olarak yararlanmaktadır. Üreticiler devlet desteğinden yararlanamadıkları için entegre tesislerde üretim yapamamaktadır. Mantarın ham maddesi olan kompost üretiminde KDV oranının yüksek oluşu, enerji fiyatlarındaki yükseklikler nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanmakta ve birçok kompost üreticisi başka alanlara yönelmektedir. Kompost'un bu günkü KDV oranı % 18'dir. Dünyada kompostta KDV oranı en yüksek ülke Türkiye'dir. Oysa kompost ve mantar üreticilerinin desteklenmesi hem istihdamın artırılarak işsizliğin önlenmesi hem de elde edilecek gelirle ülkemiz ekonomisine katma değer sağlanması yönünde yararlı olacaktır. Ayrıca mantar üretimin artması sağlanacak teşviklerle ihracat imkânlarını da getirecektir."şeklinde konuştu.

Özkan, mantarın tarım ürünü olarak tanımlanamaması nedeniyle tarımsal desteklemlerden faydalanılamadığını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 13:18:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?