1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Mars haberi 'balon' çıktı!

Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Uzay-Astronomi Ofisi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, internet ortamında mail yolu ile yayılan '27 Ağustos'ta Mars gezegeni dolunay kadar görünecek' iddialarının asılsız olduğunu belirtti.

Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Uzay-Astronomi Ofisi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, Mars'ın ikinci bir Ay kadar parlak ve büyük görünmesinin imkansız olduğunu ifade ederek, "Ancak Mars'ın her zamankinden biraz daha parlak olması, etrafta Venüs ve Jüpiter yoksa, en parlak gezegen olması iddialarında doğruluk payı var. Yani tek bir doğrunun arasına sıkıştırılan yalanlarla insanların kafaları karıştırılıyor" dedi.

27 Ağustos gecesi ne olağan dışı bir Mars görüntüsü olacağını ne de 2 Ay görüleceğini belirten Özel, şunları söyledi: "Dünya'nın Mars'a yakın olduğu dönemlerde, Mars-Dünya uzaklığı 50 ila 75 milyon kilometre arasında değişiyor. Bu uzaklığın 55 veya 75 olması durumunda gözümüzle farkedilecek bir şey yok. Mars yine bir kızıl nokta gibi görünecek. Ay'ın çapı biraz (%10 mertebesinde) büyümüş görünecek. Ancak bu Mars'ın Dünya'ya uzak olduğu dönemlere göredir. Yani bu durum her 2-2,5 yılda tekrarlanan bir olaydır."

27 Ağustos gecesi gökyüzünde Mars'ın en parlak cisim olarak görüneceği iddialarının yalan olduğunu ancak gökyüzüne bakmanın şiirsel bir yanının bulunduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, "27 Ağustos gecesi, bizi yaptıklarımız ve planlarımız konusunda mütevazı ve alçak gönüllü olmaya davet eden bir deneyim olabilir. O açıdan, bu yalanları ortaya atanlar yalancılıkları ile kalacak ama gökyüzüne bakanlar yine de bir şeyler kazanacak, hissedecek" diye konuştu.

Konunun gündeme daha önceki yıllarda da getirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, "Mars ile Dünya yörüngelerinin elips olması sebebiyle birbirine yakın ve uzak konumda oluyor. Bu durum teleskopla fark edilebilir. Mars gözle bakıldığında nokta olarak, yine bir yıldız gibi görünecek" dedi

TÜBİTAK YALANLADI

Öte yandan, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) internet sayfasında yer alan açıklamaya göre, 27 Ağustos 2009 tarihinde Ay ve Mars'ın gökyüzündeki konumları ve görünen açısal büyüklüklerine bakıldığında iddianın ne kadar 'komik' olduğunun anlaşılacağı belirtildi. TUG internet sayfasında yer alan bilgilere göre, 27 Ağustos'ta Mars gezegeni Dünya'dan yaklaşık 244 milyon kilometre uzaklıkta, geceyarısından sonra Kuzey-Doğu ufkundan yükselecek.

Mars'ın gökyüzünde görünen açısal büyüklüğü ise yaklaşık 6 yay saniyesi olacak. Yani metal 1 TL'ye yaklaşık 900 metre uzaklıktan baktığınızda gördüğünüz büyüklük kadar olacak. Buna göre, Mars, dolunayın gökyüzündeki büyüklüğünün (32 yay dakikası) 320'de biri kadar görünecek. Ayrıca 27 Ağustos tarihinde, Ay ve Mars aynı anda gökyüzünde olmayacak. Çünkü Ay saat 23.30 civarında batacak, Mars ise geceyarısından sonra 01.20'de doğacak

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 12:23:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?