7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Mavi bayrak denizlere iniyor

Antalya'da ilk defa pilot bölge ilan edilen Kemer'de, yatlara ''Mavi Bayrak'' uygulaması getiriliyor. Şu anda toplam 29 ülkede bulunan ''Yatlara Mavi Bayrak'' uygulaması ile kriterleri sağlayan tekneler denize açılabilecek ve Mavi Bayrak'ı teknelerinde sallandırabilecek.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cenk Halil Bayaz, plajlardan ve marinalardan sonra, Türkiye'de Yatlarda Mavi Bayrak uygulamasını önümüzdeki yıl Antalya'da başlatacaklarını belirterek, "Denizlerin temizliğinin korunmasında yatların öneminin yadsınamayacağından hareketle Uluslararası Mavi Bayrak Koordinasyonu tarafından 2004 yılında Yatlarda Mavi Bayrak uygulamasına başlanmıştır. Şu anda toplam 29 ülkede uygulanmaktadır. Biz de ilk olarak Antalya'da Kemer bölgesindeki pilot çalışma ile bu uygulamayı başlatacağız. Umuyoruz ki kriterleri sağlayan teknelerimiz çıkacak ve bayrağı artık denizlerimizde dalgalandıracaklardır. Bu konuda, başta liman işletmelerinden ve tekne sahiplerinden, liman kooperatiflerinden, teknelere müşteri gönderen acentelerden, vatandaşlarımızdan teşvik sağlandığı taktirde bu uygulama ile teknelerimizde kalite standartlarının yükseleceğine inanıyoruz" dedi.

Deniz kirliliğinin yaklaşık yüzde 80'inin kara kaynaklı, yüzde 20'sinin ise deniz kaynaklı olduğunun düşünüldüğünü ve kara kaynaklı kirleticilerin daha kolay tespit edilerek müdahale edilebilmekteyken deniz kaynaklı kirleticilerin tespitinin ise oldukça güç olduğunu ifade eden Bayaz, şunları söyledi; "Çünkü deniz araçlarından kaynaklanabilecek kirliliğe müdahale edebilmek için anında tespit ve delil gerekmektedir. Teknelerin sürekli hareket halinde olması ve özellikle gece yapılabilecek kaçak deşarjlar müdahale imkanlarını daha da zorlaştırmaktadır. Ayrıca teknelerin kontrolü için yürürlüğe giren, marina ve limanların da sorumlu olduğu yasal düzenlemelerin yeni oluşu, bu yasal düzenlemelere geçişin yavaş ilerlemesi, bazı liman ve marinalardaki alt yapı eksiklikleri kirlilik riskini arttırmaktadır."

TÜRÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cenk Halil Bayaz Antalya'da yer alan marinaların teknelerinin tamamını barındıracak kapasitede olmadığına dikkat çekerek, "İlimizde maalesef marinalarımız teknelerin tamamını barındıracak kapasitede değildirler. Yaz aylarında dışarıdan gelen tekne sayısının da artması ile deniz trafiği oldukça yoğundur. Antalya ilimizde toplam 7 marina olup, yaklaşık 600 tane tekne kayıtlıdır. Bunlardan 5'te 4'ü ticari tekne iken yalnızca 5'te 1'i özel yattır. Marinalarımızın hepsi maalesef atıkları düzenli olarak toplama imkanına sahip değildirler. Tur öncesi ve sonrasında atıkların boşaltımının yasal mevzuata göre atık alım istasyonları ile yapılması istenirken, Antalya'daki marinalarımızın bazılarında halen vidanjörlerle atık alımı yapılmaktadır. Her bir ticari teknenin ortalama 3 tonluk bir atık su tankı olduğu varsayılacak olursa ve bunların da kontrolsüz bir şekilde atıklarını denize verecekleri düşünülürse, ne derece büyük bir kirlilik potansiyelinin Antalya kıyılarında var olduğu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla gezi teknelerinin su tüketimleri ve atık su oluşumları kayıt altına alınmalı, takibi de titizlikle yapılmalıdır" şeklinde konuştu.


Yapılan müracaatları büyük titizlikle incelediklerini ifade eden TÜRÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cenk Halil Bayaz, "Müracaatlar Mayıs ayında sona erecektir. Müracaatlar, TÜRÇEV, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çevre ve Orman Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Ticaret Odası, Deniz Turizmi Birliği'nden oluşan Ulusal Jüri tarafından değerlendirildikten sonra Uluslararası Jüri'ye sunulacaktır. Ardından Haziran ayında ödül aldığı açıklanan teknelerimiz bir yıllığına ödülü kullanabileceklerdir. Konuyla ilgili olarak liman başkanlıklarından, sahil güvenlik komutanlıklarından ve de marina yönetiminden bilgi ve destek almaktayız. Esasında istenen kriterler tüm teknelerimizin sorumluluk bilinciyle uygulamak zorunda oldukları kriterlerdir. Mavi Bayrak ödülü alan tekleneler, çevre dostu olduklarını, atık sularını kontrollü olarak boşalttıklarını, güvenlik ve hizmet standartlarını sağladıklarını uluslararası kalite ödülü ile belgelendirmiş olacaklardır. Ayrıca ödüllü tekneler bir
bakıma bizim denizlerdeki gözcülerimiz olacaklar, çevreyi kirletenlere karşı önlem alınmasını da sağlayacaklardır" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 18:53:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?