16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

Medrese müze oldu

SELÇUKLU MEDRESESİ  ETNOĞRAFYA MÜZESİ OLDU

Antalya'da uzun yıllardır kapalı olan Anadolu Selçuklu dönemine ait Karatay Medresesi, Etnoğrafya Müzesi'ne dönüştürüldü.

Vakıflardan yap,işlet, devret modeli ilee Mega İnşaat tarafından restore edilen 13'üncü yüzyıla ait medreseye, Anadolu insanını folklorik giysilerle tasvir eden resim ve heykel sanatçısı Tülay Aktaş tarafından hazırlanan 210 folklorik giysili heykel yerleştirildi. Anadolu Selçuklu Sultanı 2'inci Gıyaseddin Keykavus döneminde dönemin veziri Cemaleddin Karatay tarafından 1250 yılında inşa ettirilen iki eyvanlı medresede, taş işçiliği ile de dikkati çekiyor.

BAŞBAKANIN HEYKELİ TAŞINIRKEN KIRILDI

Öte yandan Aktaş'ın Pınarlı’da iken yaptığı Adana Şalvarlı Başbakan Erdoğan heykeli ise taşınma sırasında kırıldı. Antalya'nın Kaleiçi'ndeki Karatay Medresesi'nde bu yüzden Başbakan Erdoğan'ın heykeline yer veremediklerini de anlatan Aktaş, "İki aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkan heykeli özenle yapmıştım" diye konuştu. Karatay Medresi'ndeki müzenin yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini anlatan Tülay Aktaş, Kaleiçi'nin cazibesinin artmasına da katkıda bulunduklarını söyledi. Müzeyi ziyaret eden yerli vatandaşların göz yaşları içinde ayrıldığını belirten Aktaş, "Burada Anadolunun geçmişte ve gelecekteki hayatını tasvir ediyoruz. Geleneksel giysiler içinde anadoludaki hayatı olduğu gibi canlandırıyoruz. Bu müzeyi özellikle gençlerin ve öğrencilerin ziyaret etmesinde büyük yarar var" diye konuştu.

SELÇUKLU MEDRESESİ  ETNOĞRAFYA MÜZESİ OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 13:47:05
Güncelleme :21 Ocak 2010 Perşembe 14:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?