21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Meyve üreticileri fiyatlardan rahatsız

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde, meyve fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 düşmesi üreticilerin moralini bozdu. 

Korkuteli Toptancı Hali Başkanı Ömer Kolancı, meyve fiyatlarının geçen yıla oranla çok düşük olduğunu belirtti. Kolancı, yaptığı açıklamada, "Bu dönemde havaların hep aynı seyretmesi, Rusya'ya olan ihracatın durması ve üretimin fazla olması meyve arzını artırdı. Bunun neticesi olarak meyve fiyatları geçen yılın aynı dönemine oranla daha aşağılara düştü. Bu sene havalar aynı seyirde devam ediyor. Yaza has meyve ve sebzeler aynı anda yetişti ve tezgahlarda yerini aldı. Bu sene üretimin fazla olması da meyve fiyatlarında düşüşe neden oldu. Özellikle elma 50 Ykr'dan sezonu açtı" dedi.
 
Bazı meyve fiyatlarını veren Kolancı, geçen yıl 1.20 Ykr'den satılan elma bu yıl 50 Ykr'den, 1.50-1.700 Ykr'den satılan şeftali 60 Ykr'den, 1 YTL'ye satılan kayısı 50 Ykr'den satıldığını söyledi. 

Ömer Kolancı, şu an toptancılar hali olarak gündemlerinde kayıt dışı çalışmaları önlemek olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Amacımız kimseye ceza yazmak ve yazdırmak değil. Yaş meyve ve sebze satımı yapan insanların cezai müeyyidelerin çok yüksek olmasından dolayı faturasız satış yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Faturasız satılan her mal rekabet şartlarını ortadan kaldırıyor." 

Korkuteli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kartop ise örtü altı üretimde Türkiye'nin merkezi haline gelen Antalya'nın, meyve üretiminde de önemli aşama kaydettiğini söyledi. Korkuteli ilçesinde 72 bin dekar alanda meyve üretimi yapıldığını belirten Ali Kartop, elma başta olmak üzere armut, vişne, kiraz, şeftali, kayısı, ayva, erik ve kayısı üretiminin son yıllarda yaygınlaşmaya başladığını bildirdi. Bölgede sulama sorununun çözümlenmesinden sonra meyveciliğin arttığına dikkati çeken Kartop, yine son yıllarda bölgede yapılan soğuk hava depoları ve paketleme tesisleriyle meyveciliğin üreticileri sevindirdiğini anlattı. 

Türkiye'nin tükettiği elma kapasitesinin yüzde 45'inin Korkuteli tarafından karşılandığını anlatan Kartop, sözlerini şöyle tamamladı: "Elma üreticiye artık para kazandırmaktadır. İlçemizde bulunan 26 soğuk hava deposunda bekletilen elma kış aylarında piyasaya sunuluyor. Korkuteli'de yıllık 130-150 bin ton arasında elma üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda bölge ekonomisine de yıllık 7 milyon YTL girdi sağlamaktadır. İlçede 12 bin 500 dekar alanda armut üretimi yapılıyor. Bölgemizde meyve alanlarında damlama sulama sistemi ile sulama yapılıyor. Bu da verim ve kaliteyi artırıyor." 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 18:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?