21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Mimarlardan çarpık yapılaşma uyarısı

Alanya Mimarlar Odası Alanya Temsilcisi Başkanı Burhan Taneri, Alanya ve beldelerinde hızla artan yapılaşmayı, yabancıya mülk satışına bağladı.

Son 2 yıl içersinde yabancıya mülk satışı söz konusu olduğu için, çok yoğun bir betonlaşma görüldüğünü söyleyen Taneri, arz ve talep dengesine dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, çarpık yapılaşmanın hortladığını vurguladı. 

Alanya Mimarlar Odası Alanya Temsilcisi Başkanı Burhan Taneri, çarpık yapılaşmanın en çok olduğu bölgelerin belde belediyeler olduğuna dikkat çekti. Birçok belde belediyesinin özel meclis kararıyla imar planlarının ve imar kanununun dışına çıkılarak çarpık yapılaşmaya çanak tuttuklarını ifade eden Taneri, "Durum böyle olunca yapılaşmada, şu anki mevcut duruma gelinmiştir. Odamızca yapılan uyarılar, bazı belediyelerce dikkate alınmamıştır. Tarafımızca iyi niyet çerçevesinde alınan bu tür kararların, şehrin ve beldenin alt yapısı, sosyal donatısı, otopark, yeşil alan, arıtma, atık depolama, kanalizasyon, elektrik, su gibi konularında büyük problemler açacağı, ayrıca mülk satışlarının yapıldığı yabancı kişilerin evlerini devre mülk gibi kullandıkları, bunun turizme ve dolayısıyla turizmden gelir sağlayan kesime ve istihdama büyük sorunlar doğuracağı uyarısı dikkate alınmamıştır" dedi.

"BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ" 

Bu sorun karşısında siyasi parti ilçe teşkilatlarının, belediyelerin, oda ve derneklerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Taneri, "Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD), Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), belediyeler, siyasi partiler, Alanya İl Yaptırma Derneği gibi kurumlar, Alanya'nın turizm, ticaret ve tarımda düşürüldüğü durumun kısa, orta ve uzun vadede önlenmesi adına kent konseyi kurulup, Alanya'nın il yapılması için birlikteliğe davet edilmiş, bu konuda henüz bir gelişme kaydedilmemiştir" diye konuştu.
Oba Belediyesi'nin yapılaşma konusunda çok hassas davrandığını söyleyen Burhan Taneri, "Turizm ve yapılaşma konusunda Oba Belediyesi, diğer bazı belediyelerde olmayan bir anlayışı ortaya koymuştur. Belediye; yapılaşma, meclis kararıyla yoğunlaştırılırken, ayak diremiş ve mümkün olabileceği ölçüde imar planının ve imar kanunun kendisine verdiği yetkileri kullanmış, belde adına bölgenin daha yaşanılır olması için azami dikkat göstermiştir. Gelinen bu noktada, Oba Belediyesi'ne destek vermeye, kendilerinin bu anlayışlarını bir defa da kendilerinden duymaya, bizim yapabileceğimiz konuları ve ana başlıklarını tespit edip, beraberce daha önce oluşturduğumuz çalışma ortamını kuvvetlendirmeye çalışacağız. Oba'yı nasıl daha iyi noktalara taşıyabileceğimizi kararlaştırıp, Oba'nın ileriye dönük yapılaşmasında dikkat edilecek konuları bir kere daha elden geçireceğiz" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2006 Perşembe 14:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?