22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Minik Hasan'a hayat öpücüğü

SEKİZ KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ÇOCUĞA BABAANNEDEN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ

Türkiye'de ilk kez sekiz kilo ağırlığındaki 21 aylık bir çocuğa böbrek nakli gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Böbrek Nakli Merkezi Türkiye'de ilklere imza atmaya devam ediyor. Antalya'da bir yıl önce 18 aylık Hasan Hüseyin Akkuzu'ya böbrek nakli yaparak böbrek nakli yapılan en küçük hasta rekorunu kıran Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, bu kez sekiz kilo ağırlığında bir bebeğe böbrek nakli yaptı. Doğuştan böbrek hastası olan ve bugüne kadar altı kez küçük çaplı ameliyat geçiren 21 aylık Bekir Özbay'a 50 yaşındaki babaannesi Dudu Özbay'ın böbreği nakledildi.

Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesinde yaşayan 20 yaşındaki Emine ve 21 yaşındaki Mustafa Özbay çiftinin 21 aylık bebekleri Bekir'in sağlık sorunları doğduğu gün başladı. Bekir bebeğin 1.5 aylıkken böbrek hastası olduğu belirlendi. Hayatı hastanelerde geçen Bekir'e, İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek nakli yapılması gerektiği ailesine söylendi. Ancak, altı yaşından küçüklere nakil yapılamayacağının anlatılması üzerine aile bu kez gazetelerde çıkan haberlerde başarısını duyduğu Akdeniz

Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu.

BABAANNE HAYAT VERDİ

Doktorların nakil yapılabileceğini söylemesi üzerine babaanne Dudu Özbay, torununa böbreğini vermek istediğini belirterek gönüllü oldu. Bunun üzerine Bekir ile babaanne hastaneye yatırıldı ve nakil için hazırlıklara başlandı. Bir süre küçük çocuğun nakil olabilmesi için 10 kiloya çıkması beklendi. Hastalığı dolayısıyla çocuğun durumunun daha da kötüleşmeye başlaması üzerine doktorlar nakile karar erdi. Yaşaması için tek şansı nakil olmak olan Bekir bebeğe, 50 yaşındaki babaannenin böbreği nakledildi.

TORUNUMU HAYATA DÖNDÜRDÜĞÜM İÇİN ÇOK MUTLUYUM

Torununa gözünü hiç kırpmadan böbreğini verdiğini söyleyen babaanne Dudu Özbay; "Torunumu hayata döndürdüm. Çok mutluyum. Umarım ömrü boyunca hep sağlıklı olur. Onu çok seviyorum" dedi.

Bebeğinin yaşamasından umudunu hiç kesmediğini söyleyen anne Emine Özbay ise şunları söyledi: "Doktorların tavsiyesi ile bebeğimi çok dikkatli büyüttüm. Ama artık sıkıntılardan kurtuldum. Onun yaşayacağına dair içimde her zaman bir his vardı. Doktorlara bebeğimi hayata döndürdüğü için çok teşekkür ediyorum."

NAKİL OLAN EN AZ KİLOLU ÇOCUK

Oldukça başarılı geçen operasyonun ardından Bekir çevresine gülücükler saçmaya başladı. Operasyon hakkında gazetecilere Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar ile birlikte bilgi veren Doç.Dr. Alihan Gürkan, "Ameliyat oldukça başarılı geçti" dedi. Bu tür ameliyatların oldukça zor olduğunu anlatan Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: "O yüzden hastanın genellikle 10 kiloya çıkması beklenir. 200 gram ağırlığındaki böbreği koyacak yer bulmak için biraz çaba harcadık.

Böbrek neredeyse bütün karın boşluğunu doldurdu. Şu an Bekir'in en büyük organı böbreği. Karaciğer ve midesinden bile büyük. Aileye çok teşekkür etmek istiyorum. Aile ve doktor işbirliği ile Bekir bebek hayata döndü."

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Sema Akman ise, bebeği ameliyat yapmaktan başka çareleri kalmadığını belirterek şunları söyledi: "Sağlık durumu kötüye gittiği için 10 yaşına kadar beklemedik. Zorlu bir sürecin ardından Bekir bebeği hayata döndürmeyi başardık."

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ise, üniversitede 2009 yılında yapılan nakillere değinerek, "10'u kadavradan olmak üzere 45 çocuk hastaya böbrek nakli yaptık. Bu büyük bir başarıdır. Ayrıca 59'u kadavradan 324 böbrek, 17 karaciğer, altı pankreas ve altı kalp nakli yapıldı" dedi.

SEKİZ KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ÇOCUĞA BABAANNEDEN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
SEKİZ KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ÇOCUĞA BABAANNEDEN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
SEKİZ KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ÇOCUĞA BABAANNEDEN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
SEKİZ KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ÇOCUĞA BABAANNEDEN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
SEKİZ KİLO AĞIRLIĞINDAKİ ÇOCUĞA BABAANNEDEN HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 16:12:04
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 20:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?